Cum va fi vremea în weekend. Cât de mult se răcorește și când lovește un nou val de caniculă în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avem de îndurat în continuare vreme instabilă, dar se răcorește. Meteorologii anunță o răcire a vremii în următoarele ore, astfel că maximele nu vor mai depăși sâmbătă 30 grade Celsius. Specialiștii avertizează că diferențele de temperatură vor fi de peste 15 grade Celsius.

Vreme instabilă în majoritatea regiunilor FOTO Shutterstock
Vreme instabilă în majoritatea regiunilor FOTO Shutterstock

La sfârșitul acestei săptămâni, pasajul unui front atmosferic rece va aduce ploi torențiale și furtuni în mare parte din țară, dar și o răcorire ușoară a vremii.

Dacă vineri temperaturile vor depăși încă 30 grade Celsius în sudul țării, sâmbătă vremea va fi mai răcoroasă în majoritatea regiunilor, cu maxime cuprinse între 23 și 29 de grade.

Vineri și sâmbătă instabilitatea va fi accentuată. Deci, avem un cumul de fenomene severe în aceste zile pentru că, pe lângă instabilitatea atmosferică ce se menține accentuată, vorbim și despre temperaturi foarte ridicate, din partea de sud est a teritoriului. Așteptăm o schimbare în aspectul vremii și pe partea de sud-est a țării, instabilitatea s-ar putea să înceapă de mâine seară, deci după aceste temperaturi foarte ridicate. Sigur că schimbarea de masă de aer se va concretiza prin manifestări severe. Pe lângă aversele torențiale, de așteptat intensificări ale vântului, vijelii, căderi de grindină”, a declarat Florinela Georgescu la Antena 3.

Temperaturile vor rămâne scăzute câteva zile, însă meteorologii avertizează că un nou val de caniculă va lovi România săptămâna viitoare. Sâmbătă, vom avea diferenţe mari de temperatură, de la 37 grade Celsius joi şi vineri la 20-21 grade Celsius, sâmbătă, ceea ce înseamnă 17 grade diferenţă în decurs de 1-2 zile, avertizează meteorologii.

Disconfort termic în sud-est

Vineri, 7 iulie, vremea va fi în general instabilă și se va răci, însă pe arii restrânse în regiunile sudice disconfortul termic se va menține ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) urmând a atinge pragul critic de 80 de unități.

Îndeosebi în a doua parte a zilei și în prima parte a nopții vor fi perioade cu înnorări accentuate, averse și descărcări electrice, în centrul, sudul, estul teritoriului, la munte și local în rest. Aversele vor avea și caracter torențial, iar cantitățile de apă vor fi local de 20-30 l/mp și izolat de peste 40-50 l/mp. Pe arii restrânse va cădea grindină. Pe alocuri vântul va avea intensificări (rafale de 55-70 km/h) și vor mai fi posibile vijelii, cu o probabilitate mai mare în regiunile sudice. Temperaturile maxime se vor încadra între 23 și 34 grade Celsius, iar cele minime, în general, între 10 și 20 grade Celsius”, anunță ANM.

În București, valorile termice vor fi în scădere și se vor apropia de cele specifice datei. Cerul va fi variabil în prima parte a zilei, apoi vor fi perioade cu înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Probabilitatea pentru vijelie și cantități de apă însemnate va fi ridicată. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 30 grade Celsius, iar cea minimă va fi de 17 grade Celsius.

Ploi puternice și grindină

Sâmbătă, 8 iulie, vremea va fi normală din punct de vedere termic. Temperaturile maxime se vor încadra între 23 și 30 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 10 și 20 grade Celsius, mai scăzute în zonele depresionare. Conform ANM, cerul va fi variabil, cu înnorări, averse și descărcări electrice, ziua, local, în regiunile sudice, estice, la munte și izolat în restul teritoriului. Pe alocuri vor fi cantități de apă însemnate și condiții de grindină. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în Moldova, Dobrogea, Bărăgan, în Carpații Meridionali și de Curbură, unde la rafală se vor atinge viteze în general de 50-60 km/h.

În Capitală, vremea va fi călduroasă. Cerul va avea înnorări în prima parte a zilei când vor mai fi averse și posibil descărcări electrice, apoi va deveni variabil. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 31 grade Celsius, iar cea minimă va fi cuprinsă între 15 și 17 grade Celsius.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite