VIDEO Garda de Mediu a finalizat controlul la ferma lui Nuţu Cămătaru: „Animalele nu sunt ţinute în spaţii optime“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Garda de Mediu a efectuat un control la ferma lui Nuţu Cămătaru FOTO: Adevărul
Garda de Mediu a efectuat un control la ferma lui Nuţu Cămătaru FOTO: Adevărul

Comisarii Gărzii de Mediu au finalizat controlul de la ferma lui Nuţu Cămătaru. Un reprezentat al agenţiei a declarat că singurele animale deţinute în mod legal de interlop sunt caii.

UPDATE 17.05 Garda de Mediu a terminat verificările la ferma lui Nuţu Cămătaru. Comisarii au constatat că animalele nu erau ţinute în spaţii optime, urmând ca ele să fie mutate. De asemenea, reprezentanţii Gărzii de Mediu au declarat că Nuţu Cămătaru deţine, în mod legal, doar caii de la ferma şi nu are avizele necesare pentru leii şi urşii de pe proprietatea sa.

UPDATE 16.19 Mama fraţilor Cămătaru, cunoscută sub numele de Mimi Cămătăreasa, spune că va preda de bună voie animalele sălbatice ale fiului său, dar nu crede că reprezentanţii statului au cu ce să hrănească cei patru lei şi cei doi urşi deţinuţi de interlop.

Mimi Cămătăreasa a venit la ferma lui Nuţu Cămătaru la scurt timp după ce comisarii de la Garda de Mediu au ajuns la proprietatea acestuia pentru a verifica situaţia animalelor găsite de anchetatori în timpul percheziţiilor. "Dacă băiatul meu ar fi văzut că-i iau animalele ar fi murit. Nuţu, de puşcărie nu moare, dar dacă îi iei animalele îl omori", a spus aceasta, citată de Mediafax.

Conform mamei lui Nuţu Cămătaru, interlopul are o relaţie foarte apropiată cu animalele. În ce priveşte hrana pentru animale, Mimi Cămătăreasa a spus că Nuţu cumpăra carne de cal de la ţărani şi că uneori acesta ar fi cumpărat animale decedate în urma unor accidente rutiere.

În acest sens, femeia a dat ca exemplu un accidentul rutier în care au fost ucise mai multe oi, iar fiul ei l-a contactat pe proprietar şi a cumpărat cadavrele animalelor, pe care ulterior le-a tranşat şi le-a dat de mâncare animalelor sălbatice.

Percheziţii la locuinţa lui Nuţu Cămătaru. Cum arată grădina zoologică a interlopului

UPDATE 15.38 „Vom constata câte animale sunt şi ce specii sunt acolo. Nu se pune problema ridicării lor, pentru că nu avem logistica necesară”, a declarat pentru adevărul.ro purtatorul de cuvânt al Gărzii de Mediu.


„Am făcut demersurile legale pentru a putea intra în casa acestuia (Nuţu Cămătaru, n.red.), însă avem nevoie şi de ajutorul celor din Jandarmerie şi Poliţie pentru a putea verifica ce animale sunt acolo şi dacă sunt. Ieri, un comisar de la noi a fost la faţa locului, însă a discutat doar cu vecinii. Noi nu am constatat că animalele respective chiar există acolo, ci ne-am sesizat în urma articolelor apărute în presă”, a declarat pentru adevărul.ro Claudia Robe, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu.

Aceasta a explicat că în eventualitatea în care vor fi găsite animale sălbatice la ferma lui Nuţu Cămătaru, Garda de Mediu va demara procedurile legale pentru a le putea trimite în adăposturi speciale.

„Dacă nu are aviz pentru acele animale, şi cel mai probabil că nu îl are, va fi amendat”, a conchis purtătorul de cuvânt.

Controlul ar putea fi efectuat în cursul zilei de azi, conform reprezentantei Gărzii de Mediu.

ANSVSA: Animalele sălbatice nu sunt deţinute legal

Surse din rândul anchetatorilor au declarat că în urma percheziţiilor făcute vineri, la ferma lui Nuţu Cămătaru au găsit doi urşi, patru lei, doi cerbi carpatini, 20 de câini de rasă, 30 de cai de rasă, dintre care unii sunt pursânge olandezi al căror preţ ar ajunge la 100.000 de euro, precum şi mai multe păsări exotice.

Totodată, anchetatorii au găsit pe proprietatea lui Nuţu Cămătaru un cal tranşat, despre care acesta ar fi spus că era bătrân şi foarte bolnav, fiind tranşat pentru a fi dat de mâncare animalelor pe care le deţine.

Conform Reprezentanţilor Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), instituţia nu emite persoanelor fizice autorizaţie pentru deţinerea de animale sălbatice.

"Emitem autorizaţie de mediu numai pentru grădini zoologice şi centre de reabilitare şi îngrijire a animalelor sălbatice", a spus Mirela Pantilie, directoarea Direcţiei Biodiversitate din ANPM, citată de Mediafax.

În plus, reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au precizat că nu s-a solicitat niciun aviz pentru deţinerea de animale săbatice pe proprietatea fraţilor Cămătaru.

Prin urmare, animalele sălbatice nu sunt deţinute legal, condiţiile care ar trebui îndeplinite pentru a obţine o astfel de autorizaţie fiind foarte stricte.

Liderii clanurilor „Cămătarii” şi „Sportivii”, arestaţi preventiv

Liderii clanului Cămătarilor, Ion şi Vasile Balint, precum şi Radu Cristian Roşca, liderul grupării Sportivilor, au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile în urma unei decizii din 23 februarie a Tribunalului Bucureşti.

Instanţa a dispus emiterea unor mandate de arestare pentru Mario Nuţu Balint, Andrei Cristian Bădulă (implicat în scandalul Plaza Mall ce l-a avut ca actor principal pe Eugen Preda), Cornel Schuster, Marian Bucur, Nicuşor Dumitrescu, Remus Petrică Dincă, Dănuţ Ion, Dragoş Florin Broşteanu, Costel Valentin Danciu, Constantin Frangulea, Cosmin Vidin, Nicholas Vitto Niculae, Alexandru Ionuţ Stoica, Eugen Pârvan, Mihai Ion Tonciu, Robert Florian Petre, Robert Constandache, Gabrile Robert Buşă, Marian Sârbu, Alexandru Răzvan Vasile, Constantin Neaţă, Geanina Narcisa Barbu, Gigi Daniel Chiras, Licuţă Udilă, Adrian Răducu Bică şi Bogdan Dumitrache.

Deciziile Tribunalului Bucureşti de arestare a celor 29 de membri ai celor mai influente grupări interlope din Bucureşti pot fi contestate la Curtea de Apel Bucureşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite