UPDATE Dinu Pescariu, audiat timp de două ore la DNA în dosarul „Microsoft“. Şi Gheorghe Ştefan dă noi declaraţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dinu Pescariu
Dinu Pescariu

Omul de afaceri Dinu Pescariu s-a prezentat, miercuri, la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a fi audiat în dosarul „Microsoft“, în care a făcut mai multe denunţuri, arătând printre altele că a dat mită mai multor persoane, între care Dorin Cocoş şi Elena Udrea.

UPDATE Şi Gheorghe Ştefan este audiat la DNA în dosarul Microsoft. „Pinalti“ a mai fost audiat de procurorii anticorupţie şi în ultimele două zile.

UPDATE Dinu Pescariu a părăsit sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. El a dat declaraţii timp de aproximativ două ore în faţa procurorilor.

Dinu Pescariu a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie puţin după ora 9. Dinu Perscariu nu a dorit să spună de ce a fost chemat de procurori.

Fostul tenismen este cercetat în dosarul Microsoft după ce procurorii au aflat că i-ar fi dat, împreună cu Claudiu Florică (Fujitsu Siemens) lui Dorin Cocoş nouă milioane de euro drept comision pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale si Turismului si vicepresedinte PDL, sa asigure firmelor sustinute de Florica încheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft cu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.

Dinu Pescariu a denuntat-o pe Elena Udrea, aratând că aceasta i-a cerut 500.000 de euro „pentru a-i rezolva problemele din justitie”.

Potrivit anchetatorilor, în anul 2010, Dorin Cocos, în baza întelegerii cu Udrea, ar fi pretins de la Gabriel Marin, administrator al societatii Omnilogic, suma de circa 3.000.000 de euro, pentru a debloca platile aferente contractului e-România. Gabriel Marin a facut un denunt la DNA, aratând ca i-a platit lui Dorin Cocos prin intermediul lui Dinu Pescariu, suma de 3.050.000 de euro.

Procurorii susţin că Dorin Cocos ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu, pentru a interveni în achizitionarea dreptului de utilizare a licentelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

La DNA a fost audiat luni şi marţi şi primarul suspendat al municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, care a fost adus din arest pentru a da declaraţii în dosarul "Microsoft". Potrivit unor surse judiciare, Gheorghe Ştefan a recunoscut faptele de care este acuzat şi a dat o declaraţie în care a arătat cum au fost folosiţi banii primiţi ca mită.

Gheorghe Ştefan este în arest preventiv din 29 octombrie 2014, în dosarul "Microsoft", în care este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani.

Gabriel Sandu, eliberat dupa ce ar fi facut un denut

Potrivit informatiilor aparute în presa, înainte de a fi plasat în arest la domiciliu, Gabriel Sandu le-ar fi declarat anchetatorilor, în sustinerea solicitarii sale de înlocuire a acestei masuri, ca pe întreaga durata a mandatului sau de ministru al Comunicatiilor ar fi finantat lunar PDL cu sume însumând aproximativ 300.000 de euro.

„Pe întreaga perioada a mandatului meu de ministru, am finantat PDL cu sume lunare însumând circa 300.000 de euro în total. Aceste sume le-am înmânat direct sefului meu, Emil Boc, primul ministru al României. Recunosc si admit, de asemenea, ca am acceptat sa finantez partidul si actiunile sale, pentru a-mi facilita sprijinul politic si a-mi mentine functia de ministru dar si pozitia în conducerea centrala PDL. Mai precis, în cazul meu, aveam de adus la partid circa 5 milioane de euro, am avansat acesti bani din fondurile personale, legale, si le-am recuperat partial în modalitatea expusa de Claudiu Florica, Dorin Cocos si Gheorge Stefan. Practic eu trebuia sa particip la campania prezidentiala din 2009 cu patru milioane de euro”, ar fi declarat Sandu, potrivit Antena 3.

Gabriel Sandu le-ar mai fi spus procurorilor DNA care instrumenteaza dosarul Microsoft ca o parte din banii dati ca mita ar fi ajuns si la fostii ministri Adriean Videanu si Radu Berceanu, dar si la Roberta Anastase.

În dosarul „Microsoft”, Dorin Cocos este arestat preventiv, alaturi de primarul suspendat al municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan. În arest preventiv au fost, pâna pe 25 ianuarie, si fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu si omul de afaceri Dumitru Nicolae, acestia fiind în prezent în arest la domiciliu.

Elena Udrea a fost si ea în arest preventiv în acest dosar, în perioada 11 - 17 februarie, în prezent fiind cercetata în arest la domiciliu.

Dorin Cocos arestat preventiv într-un alt caz alaturi de fiul sau si de Alina Bica

Dorin Cocos mai este arestat preventiv si într-un dosar disjung din cel privind despagubirea ilegala a unui teren din Sectorul 2 în care este acuzat de trafic de influenta si dare de mita. În acest caz, aceeasi masura a fost dispusa si pentru Alina Bica, fosta sefa a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) care este suspectata de luare de mita, abuz în serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si favorizarea faptuitorului.

Fiul afaceristului, Alin Cocos, este cercetat pentru dare de mita si trafic de influenta, în timp ce fostul ministru al Adriean Videanu este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, iar Florentin Mihailescu, pentru complicitate la luare de mita.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite