Sentinţe definitive în cazul de mită de la „Grigore Alexandrescu“: anestezistul Florin Rusu a fost achitat, chirurgul Ştefan Oszvath, 3 ani cu suspendare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Florin Rusu
Medicul Florin Rusu

Curtea de Apel Bucureşti a dat deciziile definitive într-un caz mediatizat, privind acuzaţii de mită în cazul a doi medici celebri de la Spitalul „Grigore Alexandrescu”. Medicul anestezist Florin Rusu a fost achitat, în timp ce chirurgul Gheorghe Ştefan Ozsvath a fost condamnat la 3 ani cu suspendare.

Curtea de Apel Bucureşti a decis aseară achitarea medicului Florin Dumitru Cătălin Rusu, şef Secţie Clinică Anestezie şi Terapie Intensivă de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” care era judecat pentru luare de mită. Decizia este definitivă. În faza de fond a procesului, Tribunalul Bucureşti a dat o decizie similară, de achitare, pe data de 15 februarie 2017.  Rusu a fost reţinut timp de 24 de ore la data de 9 aprilie 2013.

În acelaşi dosar, medicul chirurg Gheorghe Ştefan Ozsvath de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” a fost condamnat la 3 ani cu suspendare pentru luare de mită pe o perioadă de încercare de 6 ani. Practic, Curtea de Apel Bucureşti a menţinut condamnarea dată de Tribunalul Bucureşti. Potrivit portalului instanţelor, Ozsvath nu a declarat apel împotriva sentinţei din fond. Dosarul este e rolul instanţelor din 26 iunie 2015. Ozsvath a fost a fost reţinut la data de 09 aprlie 2013 şi arestat preventiv de la data de 15 aprilie 2013 la data de 13 mai 2013. 

Decorat de Klaus Iohannis

Medicul Florin Dumitru Cătălin Rusu, şef Secţie Clinică Anestezie şi Terapie Intensivă de la Spitalul ”Grigore Alexandrescu”, a fost decorat, pe 26 mai 2015, de preşedintele Klaus Iohannis, alături de mai multe cadre medicale de la Spitalul "Grigore Alexandrescu". 

Acuzaţiile şi reţinerea

În 9 aprilie 2013, medicul anestezist Florin Rusu de la "Spitalul Grigore Alexandrescu" şi medicul chirurg Gheorghe Ştefan Ozsvath de la aceeaşi unitate medicală au fost reţinuţi pentru luare de mită, după ce ar fi primit bani pentru a opera trei copii, asupra lor fiind găsiţi peste 6.000 de lei, la percheziţia corporală.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au cerut arestarea preventivă a acestora pentru 29 de zile, însă instanţa a respins propunerea, dispunând însă interdicţie de a părăsi localitatea pentru cei doi.

Procurorii au atacat cu recurs decizia Tribunalului Bucureşti, iar magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au stabilit definitiv, în 15 aprilie, ca medicul chirurg Gheorghe Ştefan Ozsvath să fie arestat preventiv, în timp pentru medicul anestezist Florin Dumitru Cătălin Rusu a fost menţinută interdicţia de a părăsi Capitala.

Medicul Gheorghe Ştefan Ozsvath a fost acuzat că a primit câte 600 de lei pentru a opera trei copii, iar anestezistul Florin Rusu a fost acuzat că ar fi primit 550 de lei pentru a participa la cele trei operaţii. Cercetările în acest caz au fost făcute de Parchetul Tribunalului Bucureşti şi Direcţia Generală Anticorupţie.

Decorat şi de Traian Băsescu

În decembrie 2010, acelaşi medic anestezist, Florin Rusu, a fost decorat de preşedintele Traian Băsescu cu Ordinul naţional serviciul credincios în grad de cavaler, pentru implicarea în salvarea vieţii unor bebeluşi arşi în incendiul de la Maternitatea Giuleşti.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite