Reacţia lui Ion Iliescu după ce Gelu Voican Voiculescu a plecat plin de sânge din Piaţa Universităţii: Reconcilierea nu e posibilă

0
0
Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu în 2003. FOTO Mediafax
Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu în 2003. FOTO Mediafax

​Fostul preşedinte Ion Iliescu a reacţionat sâmbătă pe blog după ce Gelu Voican Voiculescu a fost agresat în Piaţa Universităţii, unde venise la o ceremonie de comemorare a 30 de ani de la Revoluţia din 29189. Iliescu susţine că cele întâmplate demonstrează că nici după trei decenii reconcilierea nu este posibilă.

Iliescu aminteşte că unul dintre sloganurile Revoluţiei a fost „Fără violenţă“, iar legat de concertul anulat organizat de Institutul Revoluţiei Române a precizat că el a fost împotriva unui astfel de eveniment.

Redăm mai jos mesajul integral, postat de Ion Iliescu pe blogul său:

„Evenimentele din aceste zile, evenimente legate de comemorarea Revoluţiei Române din decembrie 1989, mă obligă să fac public o serie de precizări.

În primul rând este de condamnat climatul de confruntare şi de violenţă pe care l-au cultivat şi îl cultivă o serie de organizaţii de revoluţionari sau de organizaţii neguvernamentale, care vor să impună versiunea lor despre Revoluţie, şi să rescrie istoria. Reamintesc că unul dintre sloganurile Revoluţiei a fost ”Fără violenţă!” Libertatea a fost cucerită cu un preţ greu şi nu putem permite ca, în numele ei, să fie interzis dreptul la opinie al celor care nu au aceleaşi opinii cu aceia care-şi impun, prin forţă, punctul lor de vedere. Cele petrecute astăzi, în Piaţa Universităţii, arată că nici după trei decenii reconcilierea nu este posibilă. Oamenii de bună credinţă au obligaţia morală, indiferent de ceea ce cred despre evenimentele din urmă cu treizeci de ani, să condamne violenţa. 

Imagine indisponibilă

Gelu Voican Voiculescu a fost lovit cu un baston FOTO Inquam / George Călin 

A doua precizare priveşte concertul organizat de Institutul Revoluţiei Române, acum anulat, concert care ar fi trebuit să aibă loc mâine, 22 decembrie 2019. În urmă cu două luni, când s-a discutat în Colegiul Naţional această propunere, eu am fost categoric împotriva organizării lui. Cum am fost în imposibilitatea de a participa la toate reuniunile Colegiului, s-a trecut peste opinia mea, şi s-a decis organizarea lui. Într-o ţară normală acest concert nu avea de ce sa fie nici controversat, nici demonizat, şi cu atât mai puţin anulat. La Timişoara, aseară, a avut loc un concert rock, pe care nu l-a contestat nimeni, care nu a fost anulat, şi pe care timişorenii l-au apreciat, semn de civilizaţie, de toleranţă şi, mai ales, de respect faţă de aceia care au făcut posibilă, prin jertfa lor, libertatea de care ne bucurăm.

Am făcut precizarea despre poziţia mea pentru a pune capăt unei campanii de presă construită pe ideea că ”a fost anulat concertul lui Iliescu”. Decizia a fost luată într-un organism colectiv de conducere, după regula democratică a majorităţii.  Această controversă nu ar fi trebuit să umbrească manifestările dedicate evenimentului. Din păcate confiscarea lui şi folosirea prilejului pentru a se răfui cu adversari politici arată cât de divizată este acum societatea, în contrast cu solidaritatea din zilele Revoluţiei, Revoluţie care rămâne un act de demnitate al naţiunii române.  

Momentul în care Gelu Voican Voiculescu este lovit cu un baston în Piaţa Universităţii

.

Mai multe - Evenimente

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite