Ministrul Mediului, despre proiectul de interzicere a tăierilor legale de păduri în timpul stării de urgenţă. „Nu este bine să luăm acestă măsură extremă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costel Alexe (stânga) plantează arbori împreună cu preşedintele Klaus Iohannis (centru) şi premierul Ludovic Orban (dreapta) Imagine: Mediafax
Costel Alexe (stânga) plantează arbori împreună cu preşedintele Klaus Iohannis (centru) şi premierul Ludovic Orban (dreapta) Imagine: Mediafax

​Ministrul Mediului Costel Alexe afirmă că măsura interzicerii tăierilor legale pe durata stării de urgenţă, propusă de deputatul independent Marius Bodea, nu ar fi benefică pentru oameni, mediu şi economie. Mai mult, pe plan social, măsura ar afecta 3,5 milioane de gospodării din România, care se încălzesc cu lemne, iar peste 100.000 de oameni vor intra în şomaj tehnic sau vor fi concediaţi.


„Înteleg emoţia şi temerile oamenilor. Tocmai de aceea, am inclus, în ultima ordonanţă militară emisă, prezenţa gărzilor forestiere la verificarea transportului de material lemnos. Am emis un ordin de ministru prin care li se retrage atestatul de exploatare tuturor celor care taie lemn ilegal”, spune Alexe, într-un comunicat.

Ministrul Mediului a avut consultări cu specialiştii din cadrul ministerului, precum şi cu mai mulţi operatori economici, organizaţii şi asociaţii, pentru a se analiza varianta stopării tăierilor legale din păduri, pe durata stării de urgenţă, solicitată de o parte din societatea civilă.

După analizarea aprofundată a situaţiei, s-a constatat că măsura interzicerii tăierilor legale pe durata stării de urgenţă nu ar fi benefică pentru oameni, mediu şi economie, arată comunicatul.

„Studiul de impact pe care l-am făcut ne-a arătat că am avea o mulţime de consecinţe negative pe care ţara şi noi cetăţenii nu ni le permitem acum”, subliniază ministrul.

3,5 milioande de gospodării ar fi afectate

Astfel, pe plan social, măsura ar afecta 3,5 milioane de gospodării din România, care se încălzesc cu lemne.
„Mai mult, peste 100.000 de oameni vor intra în şomaj tehnic sau vor fi concediaţi. O estimare a arătat că aproximativ jumătate de milion de români, care sunt direct sau indirect dependenţi de sectorul silvic, ar fi sever afectaţi financiar şi social prin aceasta măsură. Micii operatori economici, cei cu câte 10-20 angajaţi, vor falimenta imediat. Este vorba de 4.600 de mici firme de exploatare şi 7.000 de firme de prelucrare şi din industria mobile”, se mai arată în comunicat.

Aceste consecinţe ar adânci criza cu care se confruntă România acum, potrivit Ministerului Mediului.

„Pe plan economic, România ar avea mult de suferit, având în vedere faptul că sectorul forestier şi al prelucrării lemnului reprezintă 3,5% din PIB. Stoparea tăierilor legale ar avea consecinţe negative şi pentru mediu. Cele aproximativ două milioane de metri cubi de lemn proveniţi din doborâturi de vânt ar ajunge să infesteze pădurea sănătoasă, aşa cum s-a mai întâmplat şi în alte ţări din Europa, iar consecinţele au fost extrem de grave”, informează ministerul.

52% dintre păduri, proprietate privată

„Ar însemna să se dea o interdicţie asupra fructificării proprietăţii private”, se mai arată în comunicat.
Falimentul administratorilor de păduri, adică al celor care asigură acum paza, îngrijirea şi regenerarea pădurilor private, ar însemna o deteriorare a pădurilor şi imposibilitatea de a mai preveni tăierile ilegale.

„Nu este bine şi nici constituţional să luăm această măsură extremă. Pădurea este o resursă regenerabilă, pe care avem datoria să o protejăm printr-un management sustenabil, atât pentru valorificare, cât şi pentru regenerare, pentru a proteja mediul şi a combate schimbările climatice. Vom sta permanent în teren pentru că stoparea tăierilor ilegale rămâne cel mai important obiectiv asumat în acest mandat”, a mai spus ministrul Costel Alexe.
 

EvenimentePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite