Ministerul Justiției anunță adoptarea unui proiect prin care e asigurat accesul copiilor, suspecților sau inculpaților la un avocat ales

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, un proiect de lege privind implementarea unor garanții procedurale pentru copii în cadrul procedurilor penale, precum și cu privire la dreptul suspectului sau inculpatului la un avocat ales.

Inculpații pot solicita înștiințarea unui membru de familie despre măsurile luate Foto: Arhivă
Inculpații pot solicita înștiințarea unui membru de familie despre măsurile luate Foto: Arhivă

Guvernul a adoptat, astăzi, un proiect de lege care completează transpunerea unor norme UE, în sensul includerii mențiunii de trimitere la Directiva (UE) 2016/800 a Parlamentului European și a Consiliului privind garanțiile procedurale pentru copiii care sunt persoane suspectate sau acuzate în cadrul procedurilor penale. Se transpun astfel dispozițiile art. 24 alin. (1) par. 2 din Directivă, potrivit cărora „când statele membre adoptă măsuri naționale de transpunere a directivei, acestea trebuie să conțină o trimitere la directivă sau să fie însoțite de o asemenea trimitere la data publicării lor oficiale”, a transmis Ministerul Justiției, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, proiectul de lege transpune, de asemenea, Directiva 2013/48/(UE) a Parlamentului European și a Consiliului din 22 octombrie 2013 privind dreptul de a avea acces la un avocat în cadrul procedurilor penale și al procedurilor privind mandatul european de arestare, dreptul ca o persoană terță să fie informată în urma privării de libertate, dar și dreptul de a comunica cu persoane terțe și cu autorități consulare în timpul privării de libertate.

Modificările vizează completarea Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară în materie penală și a Codului de procedură penală.

Înștiințarea familiei sau altor rude

Transpunerea are în vedere dreptul persoanei reținute de a solicita înștiințarea unui membru de familie sau a unei terțe persoane despre măsura luată.

Totodată, completările vizează și faptul că suspectul sau inculpatul poate să nu-și exercite dreptul de a fi asistat de un avocat ales. Decizia, care trebuie să fie voluntară şi neechivocă, poate fi adusă la cunoștința organului judiciar oral sau în scris, iar aceasta nu va împiedica modificarea ei pe parcursul procesului penal.

Această neexercitare a dreptului de a fi asistat de un avocat ales nu afectează în niciun fel aplicarea reglementărilor referitoare la asistența juridică obligatorie a suspectului sau a inculpatului. Ministerul Justiției va susține dezbaterea proiectului de lege în Parlament în procedură de urgență, fiind important să asigurăm aplicarea corespunzătoare a legislației Uniunii Europene, în beneficiul cetățenilor”, mai arată sursa citată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite