Mâncare tradiţională
0De pe masa dintre ani nu trebuie să lipsească peştele şi curcanul
Tradiţia spune că aceste preparate sunt garantul prosperităţii şi fericirii, dacă sunt consumate de Anul Nou.
Masa de Revelion este pregătită după preferinţele fiecărei familii, însă se ţine cont şi de tradiţii, dar, mai ales, de superstiţii. Astfel, arădenii nu ratează în această noapte ciorba de burtă, peştele umplut, pentru că se spune că solzii semnifică bani, iar curcanul la cuptor şi piftia înseamnă prosperitate şi bogăţie „În fiecare an pregătesc peşte la cuptor pentru că semnifică un drum lin prin viaţă în anul care vine şi bogăţie“, a spus Magdalena Nagy. De asemenea, pentru această noapte se pregăteşte tortul Polar cu multă frişcă, dar şi salate, ouă umplute, saleuri şi sărăţele.
Restaurantele care organizează petreceri de Revelion au pregătit meniuri exotice. Astfel, restaurantul hotelului Continental are un meniu pe gustul celor mai pretenţioşi dintre clienţi. Acesta conţine canapeuri din tuile de parmezan şi creveţi cu sos de raci, canapeuri din cartofi chips cu pastă de brânză mucegăită şi nucă, canapeuri din cartofi chips şi somon fume, mini grisine cu prosciuto, tortilla cu guacamole „al tonno”. Felul principal conţine „Assiete” de raţă, „Supreme” din piept de raţă cu escalop de ficat de raţă, jeleu de piersică, clătite americane şi sos de merişoare. După miezul nopţii, clienţii vor primi biban de mare pe pat de ardei gras cu calamari şi Chorizo şi sos maltez, file mignon cu cartofi, spanac sotat cu usturoi şi perle de ceapă.
Etnicii păstrează tradiţiile
Evreii sărbătoresc Anul Nou, eveniment care se numeşte „Rosh Hashanah“. Masa de Anul Nou este decorată cu lumânări aprinse. De pe masă nu lipsesc fructele proaspete de sezon, în special strugurii. Printre felurile tradiţionale se numără pâinea, cunoscută sub numele de „Challah“, prăjitura cu miere şi peştele.
Nemţii din comuna Vladimirescu nu întâmpină anul nou fără şuncă, hrean şi multe prăjituri. Ei lasă în farfurie, până după miezul nopţii, câte puţin din fiecare fel de mâncare, ca să îşi asigure o rezervă simbolică pentru anul viitor. Nu lipseşte din meniu crapul, peşte considerat aducător de sănătate şi noroc.
Bulgarii din Vinga sărbătoresc ajunul Anului Nou cu multă mâncare şi băutură. Ei pun o monedă sau răvaşe norocoase în pâinea de casă sau în banitsa, un produs de patiserie bulgăresc, pe care mănâncă în noaptea respectivă, căutând banii sau răvaşele.
Superstiţii de Anul Nou
Arădenii vor ţine cont şi de altfel de superstiţii în noaptea dintre ani. Ei vor aştepta noul an cu bani în buzunar, să nu ducă lipsă de ei în 2009, şi vor avea în casă crenguţe de vâsc, pâine proaspătă şi sare, pentru ca noul an să fie unul bun şi prosper. La cumpăna dintre ani, din casa fiecărui arădean nu vor lipsi artificiile şi pocnitorile care alungă spriritele rele.