Live Ora 13.00 – Dezbatere HISTORIA: Cui îi e frică de Rege?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Propunerea privind organizarea unei şedinţe solemne a Parlamentului la 25 octombrie la care să fie invitat Regele Mihai a stârnit o adevărată controversă în clasa politică.

Este monarhia o alternativă viabilă pentru România? Cui îi e frică de Rege? Vor răspunde la aceste întrebări istoricul Dan Falcan, fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu şi jurnalistul Ion Cristoiu, într-o dezbatere moderată de Ion M. Ioniţă şi transmisă începând cu ora 13.00 pe site-ul adevarul.ro şi historia.ro.

Solicitarea de invitarea a Regelui Mihai în Parlamentul României a fost făcută de către liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu. "Aş dori să aveţi amabilitatea să introduceţi ca punct suplimentar solicitarea grupurilor parlamentare PNL pentru ca în ziua de 25 octombrie să organizăm o şedinţă solemnă a Parlamentului, ocazie cu care să-l invităm pe Regele Mihai să se adreseze Parlamentului, ocazie care ar marca împlinirea vârstei de 90 de ani a Majestăţii Sale şi, în acelaşi timp, ar fi un prilej de evocare istorică şi de omagiere a singurei personalităţi în viaţă încă dintre şefii de stat din perioada celui de-al doilea război mondial. Ar fi un bun prilej să ne întoarcem privirea spre momentele importante ale istoriei româneşti, ar fi un bun prilej să arătăm că ne preţuim istoria şi oamenii care au făurit istoria acestei ţări", a declarat Călin Popescu Tăriceanu în plenul reunit al Parlamentului.

La rândul său, preşedintele PSD, Victor Ponta, a apreciat că propunerea lui Tăriceanu este una "de bun simţ, de normalitate într-o societate care are foarte puţine repere şi foarte puţine momente de normalitate". "Cred că ar fi un gest pe care societatea românească l-ar aprecia ca, pe 25 octombrie, la împlinirea unei vârste pe care o urez tuturor celor prezenţi, Regele Mihai să se adreseze nouă, fără a avea dezbateri politice, fără a discuta despre forma noastră de guvernământ sau despre altceva, ci arătând un semn de respect pentru o personalitate a istoriei româneşti", a afirmat Ponta.

Vicepreşedintele PDL Theodor Paleologu a făcut un apel în plenul reunit, la colegii săi de partid, să accepte organizarea unei şedinţe solemne pe 25 octombrie la care să fie invitat Regele Mihai, arătând că "este o chestiune de obraz", tocmai pentru ce a spus în iunie preşedintele Băsescu. "Fac apel către colegii din grup să voteze şi ei pentru invitarea Regelui Mihai. Este o chestiune de obraz, motivul invocat că Regele Mihai nu ar fi şef de stat nu ţine", a spus Toader Paleologu.

El a continuat, apreciind că invitarea Regelui Mihai în Parlament este "o chestiune de obraz, de întâlnire cu istoria noastră". "Tocmai pentru faptul că preşedintele Traian Băsescu a spus ce a spus în iunie, e o chestiune de obraz pentru noi toţi să votăm pentru invitarea regelui pe 25 octombrie", a mai spus Paleologu.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite