Implementarea codurilor şi independenţa justiţiei, discutate de ministrul Justiţiei cu experţii Comiei Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a discutat cu o delegaţie a Comisiei Europene FOTO Mediafax
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a discutat cu o delegaţie a Comisiei Europene FOTO Mediafax

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a discutat, miercuri, cu o delegaţie a Comisiei Europene despre independenţa justiţiei, reorganizarea sistemului judiciar şi implementarea noilor coduri. Discuţia a avut loc în cadrul misiunii de evaluare pe care o efectuează Comisia în România.

Delegaţia Comisiei Europene a venit în România pentru misiunea de evaluare din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), care are loc în perioada 29-31 mai.

În cadrul întâlnirii de la Ministerul Justiţiei au fost discutate aspecte referitoare la independenţa justiţiei, reorganizarea sistemului judiciar (implicaţii asupra cadrului normativ, resurse umane şi financiare alocate, echilibrarea volumului de activitate), implementarea noilor coduri, procesul de modificare a Constituţiei, stadiul implementării Strategiei Naţionale Anticorupţie, utilizarea fondurilor UE în susţinerea procesului de dezvoltare a justiţiei din România, se arată într-un comunicat de presă emis de Ministerul Justiţiei.

Robert Cazanciuc şi-a manifestat încrederea că măsurile întreprinse de Ministerul Justiţiei în ultimele luni şi urmărirea priorităţilor deja stabilite la nivelul instituţiei vor contribui la un raport pozitiv al Comisiei Europene, ce va fi dat publicităţii la sfârşitul anului 2013. 

„Printr-un dialog de substanţă, constant, onest putem elabora proiecte fundamentale pentru domeniul justiţiei, astfel încât toţi actorii implicaţi în modernizarea sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei să simtă că se situează de aceeaşi parte a baricadei şi urmăresc obiective comune. Identificarea celor mai bune căi de modernizare, precum şi dorinţa de a împinge lucrurile înainte vor contribui la consolidarea încrederii reciproce. Cred că prin realizări punctuale putem arăta dorinţa şi angajamentul nostru de a construi. Până la urmă, încrederea în justiţie este un bun comun, al cărui principal beneficiar este cetăţeanul”, a spus ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, citat în comunicat.

La reuniune au mai participat secretari de stat, secretarul general şi consilieri ai ministrului din echipa tehnică a Ministerului Justiţiei care gestionează domeniile vizate de Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

Pe parcursul misiunii de evaluare, experţii Comisiei Europene vor purta discuţii pe marginea progreselor înregistrate de România în procesul de dezvoltare a sistemului judiciar şi de luptă împotriva corupţiei, pe baza condiţionalităţilor specifice Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

De asemenea, experţii Comisiei Europene vor avea întâlniri cu reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii (inclusiv Inspecţia Judiciară), ai Curţii Supreme, Ministerului Public, Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Agenţiei Naţională de Integritate, Parlamentului, Administraţiei Prezidenţiale, Avocatului Poporului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite