Guvernul anunţă că „va lua toate măsurile necesare“ la Bruxelles pentru ca UE să nu interzică micii româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mititeii ar putea deveni produs tradiţional românesc, la iniţiativa Executivului   FOTO Adevărul
Mititeii ar putea deveni produs tradiţional românesc, la iniţiativa Executivului   FOTO Adevărul

Guvernul României a reacţionat la zvonurile potrivit cărora micii româneşti ar urma să fie interzişi de la comercializare de la 1 iunie şi a anunţat, printr-un comunicat oficial, că „autorităţile române vor lua toate măsurile necesare pentru a nu se interzice micii pe teritoriul României“. Oficialii vor să înregistreze „mititeii“ ca produs tradiţional românesc.

Reprezentanţii Guvernului României vor face demersuri ca produsul “mititei” să fie introdus alături de Burger şi cârnatul spaniol chorizo în categoria produselor tradiţionale care nu sunt supuse acestor reguli invocate în ultimele zile. Astfel, cu ocazia grupului de lucru care va avea loc în data de 2 mai, în cadrul Comisiei Europene, reprezentantul Guvernului României va transmite solicitarea formulată de către Asociaţia Română a Cărnii ca reţeta produsului mititei să fie inclusă pe lista reţetelor tradiţionale“, se arată într-un comunicat de presă de joi dimineaţă, trimis „ca urmare a informaţiilor apărute în ultimele zile în presă, referitoare la produsul românesc <<mititei>>“.

 „O soluţie corectă şi normală“

„Reprezentanţii Guvernului vor face toate demersurile necesare pentru includerea mititeilor în lista produselor tradiţionale şi consideră că aceasta şi orice alte măsuri care trebuie luate, reprezintă o soluţie corectă şi normală, susţinută şi de reprezentanţii industriei producătorilor de carne. Autorităţile române vor lua toate măsurile necesare pentru a nu se interzice micii pe teritoriul României. Menţionăm că discuţia de la nivelul Uniunii Europene se referă numai la micii produşi industrial“, mai prevede anunţul oficial.

Reacţia Executivului a venit după ce în ultimele zile a circulat informaţia potrivi căreia micii ar urma să fie retraşi de pe piaţă începând cu luna iunie, după ce va intra în vigoare un regulament european care interzice folosirea în compoziţia mititeilor a unor aditivi alimentari, precum bicarbonatul de sodiu, un conservant şi un antioxidant. 

Micul - „fiinţa naţională“

Subiectul a fost dezbătut şi de politologul Daniel Şandru, pe blogul său de pe adevarul.ro.  „E 1 mai şi sfârâie grătarele, poate mai zgomotos decât tractoarele ce duduiau prin „arta” realismului socialist. În această atmosferă de largă respiraţie popular-naţională, o veste proastă bântuie studiourile de televiziune şi, plecând de-acolo după ce este atent tocată, înceţoşează mentalul colectiv şi aşa abulic“, spune Şandru, referindu-se la zvonurile interzicerii micilor, tratate pe larg la TV.

Recunosc: nu prea m-am lămurit. Nici cum devine treaba cu „fiinţa naţională”, nici cât de românesc e, până la urmă, mititelul. În orice caz, lucrurile par a fi tragice. Ce putem spera e că anti-europenismul gastronomic va ţine-n viaţă, totuşi, „fiinţa naţională”, cu tot cu mititeii din dotare. Daniel Şandru, politolog şi blogger adevarul.ro
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite