Fostul senator Mihai Goţiu, chemat la DNA pentru a depune mărturie într-un dosar care vizează tăierile ilegale de păduri din judeţul Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul senator USR Mihai Goţiu a anunţat duminică, pe Facebook, că DNA Mureş a deschis un uriaş dosar penal pentru a ancheta tăierile ilegale de păduri din Munţii Gurghiului (judeţul Mureş), el fiind chemat să depună mărturie.

Goţiu a precizat că acest dosar a fost deschis de procurorii DNA ca urmare a informaţiilor pe care el le-a furnizat procurorilor despre tăierile ilegale de lemn de pe raza Direcţiei Silvice Mureş.

„Am fost chemat să dau cu subsemnatul la DNA! Nu vă speriaţi, nu de mine e vorba, ci de Mafia Pădurilor. Procurorii s-au apucat de lucru în dosarul pe care l-am făcut ”cadou de Crăciun” hoţilor de păduri şi susţinătorilor lor. Săptămâna asta am fost sunat de la DNA Târgu Mureş, iar joi mă voi duce să depun mărturie în dosarul tăierilor ilegale de păduri din Munţii Gurghiului. E unul dintre cazurile pe care le urmăresc încă din 2018, când am depus primele interpelări şi sesizări oficiale legate de tăierile de păduri de pe raza Direcţiei Silvice Mureş, şi în care, anul trecut, am făcut mai multe documentări pe teren. Presa de investigaţie (în mod special cei de la Recorder) au prezentat acest caz, vara trecută.

Corpul de Control al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Garda Forestieră şi Romsilva au dispus anchete în zonă în urma sesizărilor pe care le-am făcut, dar sancţiunile date sunt derizorii, iar o parte a rezultatelor controalelor au fost muşamalizate. Între timp, un angajat al Romsilva, în spatele căruia se încerca mutarea întregii responsabilităţi, s-a sinucis (varianta oficială), iar altul a avut, la rândul lui, o tentativă de sinucidere.

În aceste condiţii, la sfârşitul anului trecut, am sesizat direct procurorii anti-corupţie şi le-am pus la dispoziţie aproape 600 de pagini de documentaţie privitoare la tăierile ilegale de păduri din Mureş. 

Din punctul meu de vedere, consider că există indicii mai multe decât rezonabile, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, în concurs şi în formă continuată:

    • infracţiuni multiple la regimul silvic;

    • abuz în serviciu;

    • neglijenţă în serviciu;

    • fals în acte şi uz de fals;

    • constituire de grup infracţional organizat.

Pagubele aduse pădurii şi serviciile nerealizate din cauza tăierilor ilegale de păduri sunt greu de cuantificat financiar, fiind posibil să fie mult mai mari decât cele menţionate în controalele efectuate (în condiţiile în care, în continuare, controalele neagă o parte a faptelor constatate, personal, pe teren).

Cum spuneam, vineri, am fost sunat de la DNA Târgu Mureş şi am stabilit să ne întâlnim, joi, pentru a da declaraţii, în calitate de martor, şi, desigur, pentru a le oferi şi alte detalii despre acest dosar.

Aşadar, rămâne cum am stabilit: oricât va dura, nu voi renunţa la lupta pentru pădurile şi mediul din România. Iar mai devreme ori mai târziu, responsabilii pentru dezastrul produs vor răspunde în faţa legii”, arată pe Facebook fostul senator.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite