Dosarul ANRP. Marko Attila, Theodor Niculescu şi omul de afaceri Horia Simu au fost trimişi în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marko Attila Gabor şi Theodor-Cătălin Nicolescu au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie în dosarul privind despăgubirea ilegală a unui teren. De asemenea, în faţa instanţei va ajunge şi omul de afaceri Horia Simu. Prejudiciul în acest caz se ridică la aproape 70 de milioane de euro.

Potrivit unui comunicat emis de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), Marko Attila Gabor, dat în urmărire după ce a plecat din ţară, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul. La momentul procedurii faptelor, acesta a fost membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor.

Theodor-Cătălin Nicolescu, fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), iar la data faptei secretar de stat la Ministerul Justiţiei, va fi judecat pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

Şi Horia Simu a fost trimis în judecată, acesta fiind suspectat de complicitate la abuz în serviciu şi spălare de bani.

În faţa magistraţilor va ajunge şi Ingrid Zaarour, la data faptei preşedinte al ANRP, aceasta fiind acuzată pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. De asemenea, a fost trimis în judecată şi Mihnea-Remus Iuoraş, vicepreşedinte al ANPR la data comiterii faptelor, el fiind acuzat de abuz în serviciu.

De asemenea, au mai fost trimişi în judecată şi alţi membri ai comisiei, respectiv Lefter Constantin Zaharia, Ionela Mihaela Nicolescu, aceştia fiind acuzaţi de abuz în serviciu.

Evaluatorul Alexandru Florin Hanu a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, pe 28 februarie 2008, Ingrid Zaarour Ingrid, Mihnea Remus Iuoraş, Theodor Cătălin Nicolescu, Lefter Constantin Zaharia, Marko Attila Gabor şi Ionela Mihaela Nicolescu, în calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, deşi aveau atribuţia exclusivă de a analiza şi stabili cuantumul final al despăgubirilor pe baza unui raport de evaluare care să folosească, pentru stabilirea valorii de piaţă, tranzacţii de vânzare-cumpărare efective, ar fi hotărât acordarea despăgubirilor unui cesionar de drepturi litigioase pe baza unui raport de evaluare întocmit de Alexandru Florin Hanu, bazat exclusiv pe oferte de vânzare publicate online. 

DNA precizează că acest lucru ar fi dus la supraevaluarea terenului în suprafaţă de 97.509 de metri pătraţi cu aproape 50%.

„În aceste condiţii, cesionarul drepturilor litigioase, inculpatul Simu Horia a intrat în posesia unor despăgubiri necuvenite, în detrimentul statului român şi în condiţiile în care membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au hotărât rezolvarea cu celeritate a dosarului de despăgubire nr. 38386/CC/2007 pe motivele invocate de inculpatul Simu Horia, conform cărora nesoluţionarea cu prioritate a dosarului i-ar provoca o puternică stare de stres care i-ar afecta grav sănătatea. Decizia a fost luată cu nerespectării dispoziţiilor Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a Deciziei nr. 2 din 28.02.2006 a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor privind ordinea de soluţionare a dosarelor înregistrate la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor şi, implicit, a Standardelor Internaţionale de Evaluare”, se arată în documentul DNA.

Începând cu anul 2006 şi până la data de 15 ianuarie 2008, Horia Simu ar fi sprijinit şi înlesnit nerespectarea prevederilor legale de către preşedintele, vicepreşedintele şi membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin depunerea la dosarul de despăgubire nr. 38386/CC/2007 a mai multor înscrisuri (adeverinţe medicală şi o expertiză extra judiciară) prin care s-au justificat, necorespunzător realităţii, o stare de sănătate precară şi o identificare greşită a terenului, în scopul acreditării ideii de imposibilitate de restituire în natură şi de urgenţă în soluţionarea dosarului. 

Prejudiciul – aproape 70 de milioane de euro

Potrivit DNA, Simu ar fi asigurat un cadru aparent legal procedurii de despăgubire şi care, împreună cu acceptul său dat supraevaluării făcute de evaluatorul Hanu, ar fi creat membrilor Comisiei premisele necesare aprobării raportului de evaluare, întocmit în condiţii nelegale.

Astfel, s-a produs statului un prejudiciu de 69.897.373 de euro, echivalentul a 254.458.830 de lei.

„Prejudiciul provine din aceea că, în dosarul de despăgubire nr. 38386/CC/2007, a fost stabilită o valoare a terenului în suprafaţă de 97.509 metri pătraţi de 128.276.015 euro (1315,53 euro/mp) echivalentul a 466.770.763 lei, prin supraevaluarea acestuia cu 69.897.373 euro, echivalentul a 254.458.830 lei”, mai arată DNA.

Procurorii precizează că, după obţinerea despăgubirilor, în condiţii nelegale, Horia Simu, cunoscând provenienţa ilegală a sumelor de bani obţinute din dosarul de despăgubire şi în scopul disimulării naturii reale a acestora a procedat la transformarea lor, schimbându-le din lei în valută şi apoi transferând cea mai mare parte a fondurilor băneşti realizate din valorificarea acţiunilor de la Fondul Proprietatea în favoarea unor societăţi off-shore, controlate de către el, cu justificarea „contract de împrumut”/„ restituire împrumut”. 

Din aceste societăţi, spun anchetatorii, produsul infracţional a fost utilizat pentru achiziţionarea de acţiuni la societăţi comerciale din România, răscumpărarea unor creanţe de la bănci, etc.

Concret, în perioada martie 2008 – august 2008, Simu ar fi dispus transferul şi a schimbat sumele de 9.577.000 de euro, 10.010.000 de dolari şi 3.828.623 de lei, cunoscând că provin din săvârşirea de infracţiuni, în conturile unor societăţi de tip off-shore, pentru ca apoi să le transforme în acţiuni la Compania de Construcţii Căi Ferate - CCCF Bucureşti S.A, SC Foradex SA şi CUPROM SA.

În acest caz, magistraţii au mai dispus sechestru asigurator asupra mai multor conturi bancare ale lui Ingrid Zaarour, Mihnea Remus Iuoraş, Theodor Nicolescu şi Horia Simu. De asemenea, a fost puse sechestru şi pe bunurile mobile şi imobile, inclusiv maşini de lux, ce aparţinea inculpaţilor din acest caz.

Statul Român, prin Ministerul Finanţelor Publice, s-a constituit parte civilă în cauză pentru un prejudiciu total de 69.897.373 de euro (echivalentul a 254.458.830). 

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Bucureşti. 

Procurorii mai precizează că s-a dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor în dosare separate, în legătură cu soluţionarea altor cereri de despăgubire.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

DNA cere arestarea preventivă în lipsă a fostului deputat Marko Attila care a fugit din România

Marko Atilla şi-a dat demisia din Parlament. Procurorii DNA au cerut arestarea

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite