Dosarul analizelor fictive. Limbaj codificat al inculpaţilor: „bomboane“, „burţi“, „bilete extra“ de trimitere cumpărate „la kilogram“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii inculpaţi în dosarul decontărilor ilegale de analize trimiteau zilnic zeci de bilete falsificate.În descrierea modului de operare al reţelei, procurorii menţionează  în referatul cu propunere de arestare preventivă a  celor 36 de persoane reţinute că biletele erau denumite codificat de inculpaţi „bilete extra“, „bomboane“ sau „burţi“. Anchetatorii au făcut vineri 44 de percheziţii domiciliare, prejudiciul estimat fiind de 500.000 de euro.

În acest dosar, în care sunt urmărite penal 42 de persoane, au fost reţinuţi  şi Semseddin Daskiran şi Suleiman Memitanly, administratorii laboratoarelor de analize „Uromed Center“ şi „CityLab“, angajaţi ai acestora, medici şi asistente.

Traseul biletelor falsificate

Potrivit procurorilor, angajaţii laboratorului primeau biletele de trimitere false, le introduceau în circuitul laboratoarelor prin intermediul sistemului informatic Medis, după care le înaintau spre decontare către Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti.

Din interceptările procurorilor, rezultă că unii medici falsificau bilete de trimitere pentru investigaţii paraclinice, la instigarea administratorilor Uromed Center şi Citylab.

Suspecţii cumpărau de la alţi medici bilete de trimitere „la kilogram“

Tot în referarul procurorilor este precizat faptul că „unii membri ai reţelei cumpărau de la alţi medici sau asistente topuri de bilete de trimitere, denumite «kilograme», pe care le falsificau“.

În documentul citat este menţionat, astfel, cazul asistentei medicale Valentina Drăguşin, asistenta cardiologului Sergiu Bârsan.

„Biletele de trimitere falsificate emise în numele doctorului Sergiu Bârsan erau completate de Valentina Drăguşin cu ajutorul inc. Marin Teodora. Cele două falsificau şi bilete de trimitere «cumpărate» de la alţi medici sau asitente, dar care nu cuprindeau toate datele“, se precizează în referatul procurorilor, citat de Mediafax.

Potrivit anchetatorilor, biletele altor medici sau asistente erau cumpărate „la kilogram“, aceasta fiind unitatea de măsura care definea un top de astfel de documente.

INTERCEPTĂRI: Şoferul, intermediarul „tranzacţiilor“

 În referatul procurorilor se mai precizează că biletele de trimitere erau transmise prin şoferul Stanciu Mihai, iar sumele de bani plătite drept mită erau date de administratori tot prin intermediul şoferului.

 În acest sens, procurorii au menţionat în referat interceptarea unei convorbiri telefonice purtate în 24 aprilie 2012 de Daskiran Semseddin, zis Kemal, şi Mihai Stanciu, potrivit Mediafax.

„Stanciu Mihai: Da şefu! Şi pentru Ursu cum fac?


Daskiran Semseddin: Eu plec acuma până la Pipera să înscriu maşina şi…de o oră mă întorc vin CITYLAB şi-ţi dau…

Stanciu Mihai: Nu o mai găsesc .

Daskiran Semseddin: Cum?

Stanciu Mihai: Nu o mai găsesc. Că ea e până pe la unu jumătate două.

Daskiran Semseddin: Bine spune-i ca să mai…se rezolvă, ai înţeles? Şi e mai multe nu e problemă dăm mai mult.

Stanciu Mihai: Da, nu numai…nu-mi lăsaţi că …mă duc mâine după-amiază şi gata!

Daskiran Semseddin: Am înţeles, mâine după-amiază să duci dar spune-i să face mai (neinteligibil). Înţelegi ce zic?

Stanciu Mihai: Eu vorbesc la telefon cu ea nu mă mai duc acolo că dacă nu sunt pregătit nu mă duc că nu are rost! Eu ştiu ce…deci dacă nu sunt pregătit nu are rost să mă duc acolo . Eu am vorbit cu ea de dimineaţă.

Daskiran Semseddin: Deci mâine…te trimit pregătit pentru mai multe să faci mai multe înţelegi?
Stanciu Mihai: Păi da nu ştiu dacă are, o să vorbesc cu ea dacă are loc în registrul ăla se rezolvă dar dacă nu, nu!

Daskiran Semseddin: Rezol…să vorbeşti dacă este ok…înţelegi? Mâine duci cu mai multe ai înţeles ce zic?

Stanciu Mihai: Da, da am înţeles“

Limbajul codificat este exemplificat prin interceptarea unei convorbiri dintre administratorul Uromed şi asistenta medicală Valentina Drăguşin.

„D. Semseddin: Da.

Vali: Mamă, fii atent. Când mai îmi aduci bomboanele din astea de băgat aici...

D. Semseddin: Î!

Vali: Dacă nu are stradă, număr, sector, le-am respins automat.

D. Semseddin: Şi ce? Sector...

Vali: Păi nu e niciuna. Eu stau şi pierd timpul cu fiecare în parte să caut sectorul pe internet. Deci le spui din start: număr, stradă...

D. Semseddin: Da. Bine, să spunem.

Vali: Şi plus că nu îmi scrie: pensionar 1 sau 2. N-am de unde să-i ghicesc. Plus de asta, spune-le că toate astea care mi le-a dat acuma, ţi le-am dat şi în decembrie. In mod normal ar fi trebuit cam la trei, patru luni să ţi le dau. Ţi le dau la două luni. Pe ăştia i-am mai avut o dată“.

Bilete fictive, decontate de Casa de Sănătate

Un număr de 16 medici de familie şi specialişti, dar şi administratori şi angajaţi de la două laboratoare, se numără printre cele 42 de persoane urmărite penal în dosarul decontărilor ilegale de analize, potrivit anchetatorilor

Medicii sunt acuzaţi că au emis aproximativ 14.000 de buletine de analize fictive pe numele a circa 800 de persoane, din valoarea cărora îşi opreau 10%.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a anunţat că a dispus începerea urmăririi penale faţă de 42 de persoane, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi uz de fals, luare de mită şi dare mită.

În acest caz, vineri, a fost declanşată o acţiune la care au participat 13 procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi 175 de poliţişti ai Direcţiei Generale de Poliţie Bucureşti, fiind făcute 44 de percheziţii domiciliare şi, de asemenea, puse în executare 42 de mandate de aducere.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite