Corlăţean: Raportul MCV ar trebui să reflecte progresele importante pe partea tehnică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corlăţeanu a declarat că raportul MCV ar trebui să reflecte progresele pe partea tehnică FOTO Adevărul
Corlăţeanu a declarat că raportul MCV ar trebui să reflecte progresele pe partea tehnică FOTO Adevărul

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că raportul MCV ar trebui să consemneze obiectiv progresele tehnice "concrete şi importante" făcute mai ales de Ministerul Justiţiei, dar şi numirea procurorului general şi a procurorului şef al DNA, proces în care s-au făcut paşi procedurali.

"Discutăm din păcate destul de puţin în spaţiul public de eforturile pe care instituţiile româneşti, inclusiv sau mai ales Ministerul Justiţiei şi în ultimele luni le-au promovat, le-au desfăşurat, pentru că vorbim aici de resurse alocate bugetar şi financiar pentru corpul magistraţilor, pentru infrastructura instanţelor, pentru aspectele legislative. Ei, lucrurile astea, din păcate, sunt mai puţin evocate iar aici există paşi concreţi, importanţi, există progrese care, sunt convins, vor fi evidenţiate în viitorul raport (...) dincolo de dezbaterea asta vie pe anumite puncte care ţin de MCV în spaţiul public, există progres concret, există progres important pe care pe partea tehnică a raportului MCV în mod normal vor trebui să fie reflectate", a afirmat Corlăţean, marţi seară, într-un interviu la RRA.

De asemenea, el a arătat că numirile procurorului general şi procurorului şef al DNA rămân "în suspensie", însă a fost "pe deplin respectată" înţelegerea cu Comisia Europeană privind o procedură transparentă de prezentare a candidaturilor şi s-au făcut paşi procedurali.

"Rămâne, e adevărat, în suspensie, de exemplu, această chestiune a numirilor procurorului general, respectiv procurorului şef la DNA, dar să nu uităm totuşi că până una alta înţelegerea şi discuţiile cu CE privind o procedură transparentă de prezentare a candidaturilor, de evaluare la Ministerul Justiţiei şi după aceea transmiterea la CSM, această procedură a fost pe deplin respectată. Au fost dezbaterile din CSM, nu vreau să le mai comentez în spaţiul public, în mod normal ar urma o decizie a preşedintelui. Deci până una alta, procedural aceşti paşi au fost făcuţi. Deci sunt lucruri care totuşi trebuie consemnate de o manieră obiectivă, în opinia mea", a afirmat Corlăţean.

El a mai adăugat că pe "partea mai politică", cele 11 puncte evidenţiate în raportul din iulie de către Comisia Europeană au fost rezolvate "în mare parte".

"Celelalte aspecte, cele 11 puncte, partea mai politică care a fost adăugată la raportul CE după vara trecută, mare parte din aceste probleme au fost rezolvate de mai multă vreme", a mai spus ministrul de Externe.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, a declarat pe 10 ianuarie că în acest moment nu este în plan trimiterea unei misiuni de experţi la Bucureşti pentru pregătirea raportului MCV, care va fi publicat până la sfârşitul acestei luni.

Surse oficiale au declarat că raportul MCV privind justiţia română va fi publicat în 30 ianuarie.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite