Cea mai mare greşeală a lui Putin, potrivit lui Cristian Tudor Popescu: Până să intre în Ucraina, Rusia deţinea o armă psihologică foarte puternică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: captura Digi24
Foto: captura Digi24

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a vorbit, vineri seara, la Digi24, despre situaţia armatei ruse, care a ieşit la iveală odată cu invazia Ucrainei. Potrivit acestuia, în România nu va avea loc un război convenţional cu Rusia, tocmai din cauza stării precare a trupelor lui Putin, atât din punct de vedere tehnologic cât şi psihologic.

„În România nu va avea loc un război convenţional cu Rusia. Şi spun asta bazându-mă nu numai pe acţiunea puternică şi eficientă de descurajare din partea NATO, adică tot ce a făcut NATO pe linia asta estică, acum. Este o puternică descurajare. A transmis cu Blinken în Moldova, cu Kamala Harris în Polonia, în România, a transmis clar Moscovei: „Nu faceţi un pas aici, pentru că - e clar -, aveţi de-a face cu noi, din momentul ăla”.

Dar mai este un raţionament dincolo de aceste fapte.

Ce s-a întâmplat cu Rusia, acum? Păi, s-a întâmplat următorul lucru: până să intre în Ucraina, Rusia deţinea o armă psihologică foarte puternică, şi anume Armata Roşie virtuală. Ca pe computer, în jocurile alea, Warcraft, sau ce se joacă pe acolo. „Noi suntem tancurile sovietice”, „noi suntem Armata Roşie, care strivim pe oricine în 24 de ore”...Eee, şi acum, cea mai mare greşeală comisă de Putin este că a scos Armata Roşie la vedere, domne! Şi a putut să vadă o lume întreagă ce e Armata Roşie, de fapt.

Şi este, potrivit unei vechi expresii chinezeşti, pe care a consacrat-o Mao Zedong - „un tigru de hârtie”. Asta este! S-a văzut, vă daţi seama că o lume întreagă, de experţi, de analişti militari, toţi au fost cu ochiul pe teatrul de operaţiuni de acolo, şi-au luat notiţe...

Deci, este o armată inferioară, nu NATO, e mult până la NATO... probleme mari de logistică, probleme de strategie şi în primul rând probleme tehnologice.”, a declarant Cristian Tudor Popescu, informează Digi24.

Conform gazetarului, armata rusă n-a fost în stare să cucerească Ucraina.

„Armata rusă a arătat că este incapabilă să-şi îndeplinească acest plan dement al lui Putin, de a cuceri Ucraina în 3 zile. S-a împotmolit literalmente acolo, n-a fost în stare să învingă Ucraina...Sigur, avem destule date să spunem despre Putin că e nebun! Dar, ca în momentul ăsta, şefii armatei roşii să fie de acord cu atacarea NATO, după ce te-ai împotmolit în Ucraina... Deci n-ai fost în stare să-i îngenunchezi pe ucraineni, şi să ataci NATO? Şi ştiind foarte bine care sunt diferenţele tehnologice, şi aşa ma departe... Să ataci NATO? Cum să faci aşa ceva?

Nu are cu ce, lăsând la o parte că în momentul de faţă e consumată, e slăbită din punct de vedere material, din punct de vedere psihic, moral, armata rusă. Rusia este afectată grav în clipa asta de sancţiuni, din toate punctele de vedere. Şi în condiţiile astea te apuci să ataci NATO? Recte România, ţară din NATO. Te apuci să ataci România, când tu nu ai fost în stare să dai peste cap Ucraina? Nu funcţionează. Şi acest lucru îl ştiu foarte bine şi şefii armatei roşii.

Vine pasul următor. Deci, ce am spus la început? Eu nu fac afirmaţii - „ascultaţi ce vă spun eu!”, cum mai aud pe la diverşi, pe la televizor. Nu! Raţional demonstrez că nu are cum să aibă loc un război convenţional. Am spus asta la început.”, a mai transmis CTP.

„„Ce-i rămâne lui Putin, atunci, în situaţia asta? Îi rămâne butonul nuclear, care ce înseamnă? El e privit monolitic. Apeşi şi se distruge pământul. Nu e chiar aşa! Mai sunt clase, subclase, trepte aici. Până să utilizezi o bombă – să spunem FF – adică fission-fusion, o bombă care are un miez de fuziune, care este înconjurat de un înveliş, ca amorsă, un înveliş de fisiune. Atunci, întâi explodează o bombă – să-i spunem atomică, cu fisiune, care produce o temperatură enormă, cât are nevoie să se anclanşeze fuziunea nucleară, şi deci este activată bomba termonucleară din interior. E, aşa ceva poate să distrugă o ţară întreagă, şi câteva bombe din astea distrug Pământul.

Dacă vorbim despre aşa ceva, nu putem exclude. Având în vedere comportamentul lui Putin, aşa ceva nu poate fi exclus. Dar dacă e vorba despre aşa ceva, nu prea avem ce discuta. Ce să discutăm? C-o fi, c-o păţi... Să luăm pastile de iod? Ce să facem? N-are sens să discutăm despre aşa ceva, care presupune şi distrugerea URSS-ului, ceea ce nu ştiu dacă vor accepta ceilalţi doi, pentru că sunt trei acolo. Nu e numai Putin, e şi Gherasimov, este şi Şoigu. Sunt trei care au codurile. Toţi trei trebuie să anclanşeze atacul nuclear, sau riposta nucleară.

Există însă soluţii intermediare. De pildă, o bombă atomică tactică, sub o kilotonă, care poate să distrugă o zonă de 20-30 de kilometri, pe Kiev, de pildă.”, explică sursa citată.

„Bomba tactică, v-am spus, distruge o zonă de 20-30 de kilometri, nu mai mult. Se formează nor radioactiv, pot fi probleme pentru multe ţări, pot fi probleme pentru Rusia. Gândiţi-vă şi la acest aspect. Aici vine vorba atât de bomba atomică tactică, cât şi de cea chimică, atacul chimic despre care se vorbeşte acum, cât şi despre cea biologică, pentru că avem şi această acuză a Rusiei, acum, că sunt arme biologice realizate de americani în laboratoare din Ucraina...

Toate astea au o mare problemă. Belarusul este la câţiva kilometri distanţă. De asemenea, graniţa rusă este foarte aproape. Deci, toate aceste arme vor avea efect şi asupra populaţiei de acolo. Poţi, de pildă, să lansezi o bombă biologică, să zicem în zona Kievului, şi să zicem că-ţi pregăteşti soldaţii tăi ruşi cu un antidot, la virusul respectiv, pe care îl arunci în zonă. Dar ce faci?, că virusul respectiv merge imediat, se duce, că de aia e făcut ca armă biologică... Păi, el unde se duce? Se duce foarte repede la populaţia din Belarus şi din Rusia, peste graniţă, populaţie pe care nu ai timp să o vaccinezi.”, a continuat gazetarul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite