Cartianu, la Adevărul Live, despre gestul făcut de Elena Udrea în Parlament: Cui i-a trimis acest mesaj? E un mister

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea, înaintea votului colegilor săi al cărui rezultat a dat undă verde pentru arestare. FOTO Mediafax
Elena Udrea, înaintea votului colegilor săi al cărui rezultat a dat undă verde pentru arestare. FOTO Mediafax

Jurnalistul Grigore Cartianu a comentat, la Adevărul Live, ziua cea mai grea pentru Elena Udrea, după ce parlamentarii au votat aseară ridicarea imunităţii deputatului PMP, la cererea procurorilor.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

Adevărul: Există şanse destul de mari ca Elena Udrea să fie arestată, parlamentarii au votat toate cererile DNA. Vorbim despre „nasoneria“ doamnei Elena Udrea, a încheiat cu acest gest discursul din Parlament.

Grigore Cartianu: Gestul ăsta al Elenei Udrea, acolo e o anumită mişcare, o delicateţe, e exersat gestul ăsta la Elena Udrea. A căutat camera, a făcut gestul, ori l-a făcut de mai multe ori în trecut în cercuri private. E ca un consemn.

Doamna Udrea dă o explicaţie. Zice: „Văd că gestul meu din Parlament în care am dus mâna la nas a creat mare vâlvă şi a devenit subiect de analiză semiotică. În realitate, a fost un gest pentru o persoană dragă, căreia am vrut să-i transmit că totul e în regulă“. Ce înseamnă că totul e în regulă?

Din punctul de vedere al doamnei Udrea, nu e nimic în regulă. Vine Cristian Sima şi spune pe Facebook că gestul Elenei Udrea înseamnă: „suntem în mafie.“ şi că e un gest tipic sicilian. Cristian Sima dă şi o poză a unui actor, dintr-un film, care face acelaşi gest.

Întrebarea este: cui i-a transmis acest mesaj? Câte persoane dragi Elenei Udrea or fi? Are o mamă pe lumea asta, mi se pare că tatăl i-a murit. O persoană poate fi mama, dar mama poate şti asemenea gesturi?

O persoană dragă şi apropiată ei putea fi mama, dar o excludem în privinţa asta. Un copil ar mai putea fi, dar doamna Udrea nu are copii. Şi atunci, cine e? Mă îndoiesc că e un coleg de partid. Presa mondenă nu a arătat în ultima vreme vreo legătură specială a doamnei Udrea cu vreun bărbat.

Deci cine e persoana dragă Elenei Udrea? E un mister. Şi uite cum ne face Udrea să vorbim de nişte teme, altele decât dosarele sale. Ni l-a livrat pe Coldea, de o săptămână vorbim de Coldea. Aici, în stânga, avem dosarele cu ce a făcut Elena Udrea. Din partea cealaltă, cu Microsoft, vin procurorii cu indicii foarte serioase.

I-a ieşit scena asta, ca unui actor foarte bine pregătit. Aş spune că a fost o revelaţie în sensul ăsta, era cam repezită.

Din punctul de vedere al conţinutului, mesajul a fost jalnic, exact discursul Antenei 3 referitor la Voiculescu sau Năstase. În cazul lui Voiculescu era indicat Traian Băsescu, iar în cazul Elenei Udrea era indicat Florian Coldea. Acest sistem băsist s-a pensionat. S-ar putea ca şi lui Klaus Iohannis să-i folosească acest eveniment, pentru că să intre în mandat având în spate oamenii din servicii foarte puternici s-ar putea să fie o disproporţie de forţă. Are nevoie de autoritate în faţa celor care conduc serviciul respectiv.

Chiar dacă sunt bine intenţionaţi, au căpătat putere mare în serviciu şi se confundă cu el, devin periculoşi la un moment dat. Ceauşescu avea rotaţia cadrelor.

Adevărul: Din discurs am reţinut referinţa la pastorul german. Cam patetic.

Grigore Cartianu: Patetic şi învechit. Eu, personal, am folosit această formulă – o dată, în 2012, când cu referendumul şi criza politică. Nu a sunat deloc natural acel pasaj în gura doamnei Udrea. Mesajul ăla a fost total în contradicţie cu imaginea pe care şi-a creat-o Elena Udrea de-a lungul vremii.

Se contrazice teribil, jalnic, spune că nu e un dosar politic, e un abuz comis de un om. Păi stai aşa, pe de o parte e un abuz al unui om care nu face el reţineri sau arestări. Ce vrei să spui, că SRI controlează DNA? E o alegaţie pe care doamna Udrea o aruncă fără să fie credibilă, nimeni nu poate demonstra că DNA a  devenit o anexă a SRI. Mulţi ziceau că, dimpotrivă, SRI a devenit o anexă a DNA.

Mi se pare că tot discursul e ridicol, inadecvat, ipocrit. Mesajul e în neregulă, nu se va putea mândri cu el. E clar că a fost scris acasă. Cine a ajutat-o să facă discursul ăsta e un tip inteligent, dar lipsit de simţul ridicolului. Nu se potrivea nimănui aflat în situaţia asta. Să vin să spun că odată cu mine dispare libertatea. Ea susţine că e arestată pentru ca a îndrăznit să spună ce a spus.  


Camera Deputaţilor a dat luni şase voturi distincte, cu bile, pentru solicitările justiţiei în privinţa Elenei Udrea, toate cererile fiind aprobate.

Astfel, forul legislativ a aprobat cererea privind începerea urmăririi penale a Elenei Udrea în dosarul „Gala Bute“, fiind înregistrate 285 de voturi pentru" şi 49 „împotrivă", dar şi trei cereri pentru încuviinţarea arestării.

În această dimineaţă Elena Udrea a fost citată la DNA, unde poate fi reţinută în orice moment.

Intră pe live.adevarul.ro şi comentează cazul Elena Udrea.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Elena Udrea, bună pentru arestare. Toate cererile DNA au fost votate cu o majoritate covârşitoare

Elena Udrea, aviz pozitiv pentru arestare. Udrea: De ce nu s-a cerut arestarea mea până acum, pentru că denunţurile existau deja la dosar?

Când şi cum rămâne Elena Udrea fără imunitate

Udrea, pe Facebook : „Dinu Pescariu m-a rugat să intervin la generalul Coldea pentru a-i debloca un cont“

Fostul consilier al Elenei Udrea, din nou la DNA. Ştefan Lungu este acuzat în dosarul Gala Bute că zeciuia banii ministerului condus de Udrea

Cine a denunţat-o pe Elena Udrea la DNA

Zornăit de cătuşe pentru Elena Udrea. DNA cere arestarea în două dosare

DNA cere aviz pentru arestarea Elenei Udrea şi în dosarul „Microsoft”. Udrea ar fi cerut 500.000 de euro pentru a ajuta un afacerist vizat în dosar

Elena Udrea, două cereri de arestare: în dosarele „Gala Bute“ şi „Microsoft“. Procurorii au extins cercetările şi pentru luare de mită

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite