Acţionarul RMGC: Lucrările la Roşia Montană vor începe în 12-18 luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jonathan Henry, al 7-lea CEO al companiei canadiene Gabriel Resources  Ltd., crede că el va fi cel care va sparge seria extraordinară de ghinion şi strategie proastă privind proiectul minier de la Roşia Montană, în care compania va investi un miliard de dolari.

Jonathan Henry a declarat că speră să obţină avizul de mediu pentru proiectul minier din Munţii Apuseni până la sfârşitul acestui an, se arată într-o analiză a publicaţiei canadiene "Globe and Mail".

"Sunt optimist într-un mod rezervat. Daca guvernul român nu ar fi dorit acest proiect, am fi aflat pâna acum", a spus Jonathan Henry.

Toţi cei şase CEO de dinaintea lui au eşuat în promisiunea de a transforma depozitul de aur de la Roşia Montană din România în cea mai mare mină de aur din Europa.

"Globe and Mail" scrie că  Gabriel Resources a cheltuit până în prezent 500 de milioane de dolari cu proiectul, din care a arătat foarte puţin: un muzeu al mineritului în regiunea Transilvania din România şi o mică armată de adversari dedicaţi, variind de la staruri de cinema la fermieri locali, care doresc să vadă mort proiectul.

Jonathan Henry se aşteaptă ca lucrările să înceapă în 12-18 luni, după ce compania primeşte raportul de evaluare a impactului asupra mediului (EIM), aflat în prezent în analiza la Ministerul Mediului si Padurilor.

"Orice companie auriferă mare, care vrea să-şi îmbogăţească rezervele, trebuie să se uite la România", afirmă el, adăugând că "acesta trebuie să fie locul unde să te duci''.

Preţul aurului s-a  triplat la aproape 1.800 dolari uncia la începutul lui 2007. În nerăbdarea lor de a  profita de astfel de preţuri în creştere vertiginoasă, companiile miniere aurifere din întreaga lume fac presiuni în zone riscante din punct de vedere politic sau sensibile şi de multe ori trebuie să depăşească opoziţia profundă faţă de deschiderea de noi mine, mai scrie publicaţia.

"Recentele declaraţii ale unor lideri politici români sugerează că aceştia vor să arate ţării că pot negocia mai bine termenii afacerii, mai ales de când au fost impuse măsuri de austeritate în economie. Anticipăm că vom merge la negocieri", este de părere şeful Gabriel Resources.

"Globe and Mail" mai scrie că investiţia de un miliard de dolari în acest proiect ar transforma Roşia Montană în una din cele mai mari mine de aur din lume.

Săptămâna trecută, preşedintele Traian Băsescu a declarat că trebuie să înceapă exploatarea de la Roşia Montană, iar aurul pe care îl va obţine statul va trebui să meargă în rezerva BNR.

La rândul său, ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a afirmat că statul român ar fi putut negocia mult mai bine şi mai avantajos contractul cu Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), privind exploatarea aurului în Munţii Apuseni.

Proiectul Roşia Montană presupune exploatarea aurului şi argintului din comuna Roşia Montană, care are în componenţă 16 sate. Metoda de exploatare se bazează pe folosirea cianurii.

Proiectul este derulat de firma Rosia Montană Gold Corporation SA (RMGC). RMGC a fost înfiinţată în anul 1997, în judeţul Alba, iar acţionarii sunt compania minieră de stat Minvest Deva, cu 19,31 %, Gabriel Resources (cu 80,46%) şi alţi acţionari minoritari, cu 0,23%.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite