Încep înscrierile la Evaluarea Naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Adevărul / Arhivă
Foto Adevărul / Arhivă

Până pe 3 iunie au loc înscrierile la examenul de Capacitate la clasa a VIII-a. Prima probă scrisă se desfăşoară pe 14 iunie.

Absolvenţii de clasa a VIII-a de anul acesta mai au doar câteva săptămâni până la susţinerea examenelor de intrare la liceu. Astfel, astăzi, este prima zi de înscriere a absolvenţilor de clasa a VIII-a, examenele scrise – la Limba şi literatura română şi la Matematică – fiind programate pentru 14 şi, respectiv, 16 iunie. Elevii care studiază în limba naţionalităţilor vor susţine suplimentar şi un test de limbă maternă, programat pentru 17 iunie. 

Pentru elevii de clasa a VIII-a, ultima zi de şcoală este 3 iunie, dată la care se încheie şi sesiunea de înscriere la examenele de absolvire. Înscrierea elevilor la Capacitate se face automat de către secretariatele instituţiilor unde elevii termină studiile, potrivit metodologiei. 

Media la examene, 80% din media de intrare

Programele pentru Evaluarea Naţională 2022 sunt aceleaşi cu cele de anul trecut. Media anilor de gimnaziu va conta în proporţie de 20% la media de admitere la liceu, restul constituindu-se din media notelor la examenele scrise. 

Pentru a elimina subiectivismul cadrelor didactice în corectarea tezelor şi, implicit, numărul mare de contestaţii, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că în două judeţe se va pilota un sistem de corectare digitalizată care, dacă va da rezultate, se va generaliza. Oficialul a declarat recent că subiectele care vor fi date la Capacitate vor fi „perfect adaptate” perioadei de doi ani în care elevii au învăţat în condiţii de urgenţă sanitară. 

Potrivit Edupedu, sumele pe care le vor primi cadrele didactice care participă la desfăşurarea examenelor de Evaluare Naţională şi de Bacalaureat vor creşte. Cea mai mică majorare ar fi cea pentru profesorii supraveghetori, cu 110 lei brut pe zi, cu 10 lei mai mult ca anul trecut. Sumele aferente profesorilor corectori ar urma să crească şi ele cu 0,7 lei pentru fiecare lucrare corectată la Capacitate – de la 10,7, până la 11 lei. Un preşedinte de comisie pe şcoală ar urma să primească în plus faţă de anul trecut 39 de lei, adică 600 de lei, în timp ce un preşedinte de centru de comisie dintr-un centru de evaluare cu până la 1.000 de candidaţi, cu 107 lei mai mult, adică 1.400 de lei. Un membru din comisia pe şcoală ar urma să primească cu 85 de lei mai mult ca anul trecut, adică 550 de lei impozabili. 

Casetă

Calendarul Evaluării Naţionale 2022

30 mai - 3 iunie 2022: înscriere

14 iunie – proba scrisă la Limba şi literatura română

16 iunie – proba scrisă la Matematica

17 iunie – proba scrisă la Limba şi literatura maternă

23 iunie (până la ora 14.00) – afişarea rezultatelor înaintea contestaţiilor

23 iunie (ora 16.00 - ora 19.00) – depunerea contestaţiilor

24 iunie (până la ora 12.00) – depunerea contestaţiilor

24 iunie - 29 iunie – soluţionarea contestaţiilor

30 iunie – afişarea rezultatelor finale după contestaţii

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite