Bacalaureat 2016. Proba de comunicare orală la Română: ce nu au voie să facă elevii la examen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 137.400 de absolvenţi de clasa a XII-a dau, începând de luni, examenul de Bacalaureat. Prima probă, care va ţine trei zile, este cea la evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română.

Pe 13 iunie are loc proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A). Testarea se va desfăşura pe durata a trei zile (13-15 iunie). În intervalul 15-17 iunie va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B). 

Săptămâna viitoare, între 21 şi 24 iunie, se va desfăşura evaluarea competenţelor digitale (proba D). Probele orale se încheie cu evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C), programată între 27 iunie şi 1 iulie.

Ministerul Educaţiei anunţă că 137.344 de absolvenţi de liceu s-au înscris la sesiunea de vară (iunie – iulie) a examenului de Bacalaureat. Dintre aceştia, 114.993 de candidaţi (71,23%) provin din promoţia curentă, iar 22.351 de candidaţi (28,77%) provin din seriile anterioare. 

Ce subiecte vor avea de rezolvat la proba de Română de la Bac 2016

Subiectele pentru probele de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi cuprind texte literare şi nonliterare, funcţionale şi nonfuncţionale, cu un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute. 

„Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional: experimentat, avansat şi mediu. Candidatul care, la una din probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale refuză să raspundă sau să rezolve subiectele propuse se consideră că nu a susţinut proba”, precizează Ministerul Educaţiei.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ:

a) susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale

b) susţinerea tuturor probele scrise şi nota 5 la fiecare dintre acestea;

c) obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise.

Ce nu au voie să facă elevii la examenul de Bacalaureat 2016

Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. 

Reprezentaţii Ministerului Educaţiei precizează că nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.

Probele scrise ale examenului naţional de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2016, încep luni, 4 iulie, cu examenul la Limba şi literatura română (proba E)a).

Iohannis le-a urat succes celor care susţin examenul de bacalaureat 

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, pe pagina de Facebook, succes tuturor celor 137.344 elevi înscrişi la bacalaureat, arătând că peste 45.000 elevi din clasele a XII-a şi a XIII-a nu vor intra în examen, iar România nu îşi poate permite să lase generaţiile tinere fără o şansă reală de integrare în piaţa muncii.

„Astăzi începe examenul de bacalaureat şi urez mult succes tuturor celor 137.344 elevi înscrişi. Îmi doresc ca fiecare dintre voi să obţineţi rezultate bune şi foarte bune, bazate pe dedicarea voastră din toţi aceşti ani. Însă, tot astăzi, peste 45.000 elevi din clasele a XII-a şi a XIII-a nu vor intra în examenul de bacalaureat”, a scris Iohannis pe pagina sa de Facebook.

Preşedintele afirmă că este nevoie „să investim mult mai mult efort în a asigura tuturor elevilor un parcurs educaţional complet şi pe măsura potenţialului lor”.

„România nu îşi poate permite să lase un procent atât de însemnat din generaţiile tinere fără o şansă reală de integrare în piaţa muncii la un nivel adecvat. Aştept ideile tuturor celor interesaţi în a creiona o viziune pentru a schimba această stare de fapt la www.romaniaeducata.eu”, mai transmite preşedintele României. 

Calendar Bacalaureat 206, sesiunea iunie-iulie

13 - 15 iunie 2016 - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română  

15 - 17 iunie 2016 -  Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare

orală în limba maternă  

21 – 24 iunie 2016 - Evaluarea competenţelor digitale 

27 iunie - 1 iulie 2016 - Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţieinternaţională 

4 iulie 2016  - Limba şi literatura română – probă scrisă

5 iulie 2016 - Limba şi literatura maternă – probă scrisă 

6 iulie 2016 - Proba obligatorie a profilului  – probă scrisă 

8 iulie 2016 - Proba la alegere a profilului şi specializării  –probă scrisă 

12 iulie 2016 - Afişarea rezultatelor (până la ora 16.00) 

12 iulie 2016 - Depunerea contestaţiilor (orele 16.00 – 20.00) 

13 -15 iulie 2016 - Rezolvarea contestaţiilor

16 iulie 2016 - Afişarea rezultatelor finale

Educație


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri