Caz de botulism în Bihor. S-a pus sechestru pe preparatele de carne din casa pacientului şi dintr-un magazin

0
Publicat:

Un bărbat de 34 de ani din Bihor a ajuns la spital, săptămâna trecută, după ce i s-a făcut rău, în urma investigaţiilor fiind diagnosticat cu cu botulism. Inspectorii DSP au pus sub sechestru preparatele din carne găsite în casa victimei şi într-un magazin din rețeaua ABC.

Bărbatul a fost internat la secţia de Infecţioase şi se simte bine.
Bărbatul a fost internat la secţia de Infecţioase şi se simte bine.

Victima este un bărbat în vârstă de 34 ani din comuna Tinca iar potrivit medicilor, a început să se simtă rău înainte de Crăciun.  În 21 decembrie, a acuzat grețuri și vărsături, iar după două zile a început să aibă tulburări de înghițire și de vedere, dar nu s-a prezentat la medic până în Ajun de Crăciun.

„Abia atunci a sunat la 112, iar o ambulanță l-a transportat la Unitatea de Primire a Urgențelor, unde i s-a pus un diagnostic prezumtiv de hipermetropie (n.r. – afecțiune oftalmologică). Revenit acasă, simptomele s-au acutizat, așa că pe 27 decembrie s-a prezentat la o clinică privată de Oftalmologie, unde a fost stabilită o suspiciune de botulism și pacientul a fost îndrumat către Infecțioase", a declarat, miercuri, dr. Daniela Rahotă, directorul executiv al DSP Bihor.

Medicii de la secţia de Boli Infecţioase i-au prelevat probe şi le-au trimis la Institutul Cantacuzino din Bucureşti de unde, pe 31 decembrie, au şi primit confirmarea: bihoreanul avea toxiinfecţie cu botulism, o neurotoxină care poate fi mortală. Nedescoperit şi netratat la timp, botulismul provoacă dificultăți de respirație, paralizia progresivă a mușchilor şi, în final, decesul.

Pacientului din Bihor i-a fost administrat ser antibotulinic, iar în prezent starea lui este stabilă. Bărbatul le-a explicat medicilor că a mâncat cârnați preparați din carnea unui porc pe care l-a sacrificat acasă, și kaiser cumpărat de la ABC-ul din sat.

Ca atare, reprezentanţii Direcției de Sănătate Publică și Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor au pus sub sechestru atât preparatele considerate posibile cauze ale contaminării, pentru a nu fi consumate până când se va stabili sursa neurotoxinei 

"Probele au fost trimise la Institutul de Sănătate Publică Veterinară. Rezultatul așteptat în cursul acestor zile”, spune directorul DSVSA Bihor, dr. Remus Moțoc.

Știri Interne



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite