SUA testează avioane pilotate de inteligeța artificială, iar secretarul forțelor aeriene va fi pasager

0
Publicat:

Forțele aeriene americane testează un avion de luptă F-16 care zboară singur și sunt atât de încrezătoare în tehnologie încât își trimite șeful ca pasager.

avion f 16 jpg

Associated Press informează că secretarul Forțelor Aeriene Frank Kendall s-a oferit voluntar să fie pasager într-un F-16 care zboară singur pentru a vedea cum funcționează.

"Va fi un pilot alături de mine care va urmări, la fel ca și mine, cum funcționează tehnologia autonomă", a declarat, marți, 9 aprilie, Kendall în comisia de apărare din Senat.

"Să sperăm că nici el și nici eu nu vom fi nevoiți să pilotăm avionul", a adăugat Kendall.

Tehnologia, dacă are succes, ar putea fi mai inteligentă, mai eficientă și mai accesibilă decât aeronavele operate manual.

Daily Mail a scris în martie că Forțele Aeriene ale SUA au comandat o flotă formată din 1.000 de drone operate de Inteligenta Artificială (AI), care ar fi capabile să „efectueze manevre mai riscante” decât avioanele pilotate de om.

Ar putea să coste între 10 și 20 de milioane de dolari per avion, ceea ce este mult mai puțin decât aeronavele tradiționale, scrie publicația. Aeronava va fi realizată folosind materiale ieftine cu intenția de a zbura câteva misiuni înainte de a fi distrusă, a informat AP.

Noul avion de ultimă generație F-35 cu echipaj uman costă 100 de milioane de dolari, în timp ce un bombardier B-21 costă 750 de milioane de dolari, potrivit unei estimări Daily Mail.

Acești factori ar putea fi semnificativi pentru succesul SUA într-un viitor război. Flota a fost concepută special având în vedere un potențial viitor conflict cu China, notează AP.

Se așteaptă ca Pentagonul să aleagă până în vară două companii pentru a construi tehnologia, cu scopul de a finaliza sute de avioane în următorii cinci ani, notează Daily Mail.

Deși pare să aibă beneficii, sistemele complet autonome s-au confruntat, de asemenea, cu reacții negative din partea celor care sunt îngrijorați de pericolele pe care le implică faptul că se bazează pe inteligența artificială pentru a lua decizii strategice.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite