SUA, proiect de buget pe 2020: 500 de milioane de dolari pentru combaterea influenţei Rusiei în Europa, Eurasia şi Asia Centrală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele SUA, Donald Trump
Preşedintele SUA, Donald Trump

Administraţia Donald Trump a prezentat, luni, un proiect de buget care prevede alocarea a peste 500 de milioane de dolari pentru combaterea influenţei maligne a Rusiei în Europa, Eurasia şi Asia Centrală.

„Bugetul prevede alocarea a peste 500 de milioane de dolari ca asistenţa către Europa, Eurasia şi Asia Centrală pentru: sporirea securităţii comune, protejarea integrităţii teritoriale a aliaţilor americani, sprijinirea eforturilor ţărilor partenere în privinţa renunţării la echipamentele militare ruseşti, şi să gestioneze deficienţele în mediul macroeconomic pe care Guvernul Rusiei încearcă să le exploateze, cum ar fi dependenţa de energie şi de comerţ", se arată într-un document publicat de Casa Albă.

 „Bugetul sporeşte pregătirea şi letalitatea forţelor armate, acordând prioritate concurenţei strategice cu China şi Rusia", se mai precizează în document.

   Adjunctul secretarului de stat al SUA, John Sullivan, a declrat că „o prioritate a bugetului Departamentului de Stat al SUA pentru anul 2020 va fi combaterea influenţei ruseşti în mai multe regiuni.

"Solicitarea bugetară e determinată de faptul că ameninţările din partea Rusiei nu sunt doar de natură militară, dar includ şi operaţiuni de influenţa în inima Americii şi lumea occidentală", a declarat Sullivan în cadrul unui briefing.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a prezentat, luni, un proiect de buget care prevede creşterea fondurilor militare şi 8,6 miliarde de dolari pentru finanţarea proiectului zidului la frontiera cu Mexicul, dar planul bugetar a fost criticat deja de opoziţia democrată din Congres. 

 Donald Trump a transmis Congresului un proiect bugetar pentru anul fiscal 2020 în valoare de 4.750 de miliarde de dolari.

Preşedintele SUA vrea majorarea cu 5% a fondurilor alocate apărării şi încă 8,6 miliarde de dolari pentru construirea controversatului zid la frontiera Statelor Unite cu Mexicul, informează site-ul de ştiri Axios.com.

Proiectul a fost contestat deja de opoziţia democrată din Congres. "Proiectul de buget elaborat de Administraţia Trump este o palmă dată clasei de mijloc şi o alocare de fonduri grupului mic de bogaţi şi celor puternici, care ar amplifica inegalităţile veniturilor", a reacţionat Chuck Schumer, liderul minorităţii democrate din Senatul SUA.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite