Relaţiile militare dintre SUA şi China s-au îmbunătăţit considerabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Barack Obama va avea joi o întâlnire neplanificată cu doi oficiali ai delegaţiei chineze FOTO Reuters
Preşedintele Barack Obama va avea joi o întâlnire neplanificată cu doi oficiali ai delegaţiei chineze FOTO Reuters

Relaţiile militare americano-chineze au înregistrat „progrese semnificative” datorită mai multor schimburi bilaterale, potrivit comandantului forţelor americane în Asia-Pacific, amiralul Samuel Locklear.

Progresele atinse de cele două armate ale noastre sunt destul de remarcabile”, a declarat amiralul, evocând „un dialog foarte reuşit privind domeniile de convergenţă”.

În ceea ce priveşte temele de conflict, acestea pot fi rezolvate prin intermediul dialogului, a adăugat Locklear, citat de France Presse.

În ianuarie 2010, China a suspendat timp de un an relaţiile militare cu Washingtonul, după ce Statele Unite au vândut Taiwanului armament în valoare de 6,4 miliarde de dolari.

Potrivit amiralului, participarea Statelor Unite şi a Chinei la un exerciţiu de amploare de ajutor umanitar pentru statul Brunei, vizita navei americane USS Shiloh într-un port chinez şi participarea anunţată a Beijingului în 2014 la o importantă manevră maritimă multinaţională RIMPAC în Hawaii, reprezintă un semn de dezvoltare a relaţiilor dintre cele două state.

Locklear a regretat „percepţia că tot ce facem noi are scopul de a afecta China”, reacţionând la îngrijorarea Beijingului, care consideră că noua strategie americană axată pe Pacific va fi îndreptată împotriva sa.

Avem prea multe conexiuni reciproce în prea multe domenii, pentru a ne permite să promovăm o politică de izolare, o strategie militară de izolare”, a spus amiralul.

În semn de interes special al Washingtonului faţă de aceste probleme, Casa Albă a anunţat miercuri că preşedintele Barack Obama va avea joi o întâlnire neplanificată cu doi oficiali ai delegaţiei chineze. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite