Preşedintele Biden îşi exprimă solidaritatea cu minoritatea uigură din China cu ocazia începerii Ramadanului

0
Publicat:

Preşedintele american Joe Biden şi-a exprimat joi solidaritatea cu minoritatea uigură din China într-un mesaj adresat musulmanilor din întreaga lume, care se pregătesc să sărbătorească luna Ramadanului, informează AFP.

FOTO EPA EFE
FOTO EPA EFE

"Împreună cu partenerii noştri, Statele Unite sunt solidare cu musulmanii care continuă să se confrunte cu oprimarea, inclusiv uigurii din China, rohingya din Myanmar şi alte populaţii musulmane persecutate din întreaga lume", a spus Joe Biden într-un comunicat.

"În această perioadă sacră de reflecţie, Statele Unite îşi reafirmă, în egală măsură, sprijinul pentru comunităţile musulmane confruntate cu încercări şi devastare", a adăugat el, citând victimele cutremurului din februarie din Turcia şi Siria şi inundaţiile de vara trecută din Pakistan.

"Astăzi, în special, marcăm dreptul uman universal de a practica, de a ne ruga şi de a predica credinţele noastre religioase în mod paşnic şi deschis", a mai afirmat preşedintele Joe Biden.

Mesajul adresat de preşedintele SUA uigurilor din China vine într-un moment de mare tensiune între Washington şi Beijing.

Administraţia Biden a preluat acuzaţia de "genocid" comis în Xinjiang, o regiune autonomă din nord-vestul Chinei populată în special de musulmani uiguri şi locul unor atacuri sângeroase de ani de zile.

Acuzându-i pe unii ca fiind separatişti şi islamişti, autorităţile chineze au lansat în urma cu câţiva ani o mare campanie de reprimare a uigurilor în numele combaterii terorismului.

Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a menţionat posibilitatea unor "crime împotriva umanităţii", acuzaţie pe care Beijingul o respinge, la fel cum respinge acuzaţiile ţărilor occidentale privind închiderea masivă a uigurilor în lagăre de reeducare.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite