Joe Biden vrea s─â discute cu omologul s─âu chinez, Xi Jinping

0
0
Joe Biden FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE (Arhiv─â)

Pre┼čedintele american Joe Biden a anun┼úat c─â ÔÇŁpreconizeaz─â c─â aib─â o discu┼úieÔÇŁ cu omplogul s─âu chinez Xi Jinping, relateaz─â AFP.

ÔÇŁNoi nu am decis deocamdat─â c├ónd anumeÔÇŁ, a r─âspuns el mar┼úi, ├«ntrebat despre o eventual─â ridicare a unor taxe impuse importurilor de c─âtre predecesorul s─âu Donald Trump foarte multor produse chineze┼čti.

Locatarul Casei Albe, care se confrunt─â cu o infla┼úie care-i demoralizeaz─â pe americani, este supus unor presiuni s─â ridice aceste taxe vamale punitive, pentru a calma un pic cre┼čterea pre┼úurilor la consum.

Aceste taxe urmeaz─â s─â expire la 6 iulie.

Joe Biden ┼či Xi Jinping au discutat ├«n patru r├ónduri de la alegerea democratului ├«n v├órst─â de 79 de ani, ultima oar─â la 18 martie.

Aceste discuţii ilustrează o voinţă de a menţine liniile de comunicare deschise, însă nu aau condus nici a cea mai mică relaxare în relaţiile foarte tensionate între prmele două puteri mondiale.

├Än afar─â de comer┼ú, China ┼či Statele Unite se afl─â la cu┼úite pe tema Taiwanului.

Washingtonul ┼či Beijingul au divergen┼úe radicale ┼či ├«n privin┼úa R─âzboiului rus din Ucraina.

Statele Unite se află în fruntea ripostei Occidentului împotriva Rusiei, iar China insistă, din contră, asupra unei apropieri de regimul lui Vladimir Putin.

China ┼či-a crescut ├«n mod spectaculos, de exemplu, achizi┼úia de petrol rusesc.

Rivalitatea cu gigantul asiatic este o prioritate strategic─â a lui Joe Biden, care ├«ncearc─â s─â contracareze ambi┼úiile Beijingului ├«n Asia ┼či la Oceanul Pacific, dar ┼či mai larg ├«n lume.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite