Derek Chauvin, acuzat de moartea lui George floyd, îşi va afla sentinţa pe 16 iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine/EPA/EFE
Imagine/EPA/EFE

Poliţistul american găsit marţi vinovat de uciderea lui George Floyd îşi va primi sentinţa la 16 iunie, arată un document publicat vineri de justiţia din statul Minnesota.

Pronunţarea sentinţei este programată la orele 13.30, (18.30 GMT), la tribunalul din Minneapolis, potrivit program postat de autoritatea judiciară.

Derek Chauvin riscă 12 ani şi jumătate de închisoare, dar pedeapsa i-ar putea fi majorată dacă magistratul concluzionează că există circumstanţe agravante.

Poliţistul alb de 45 de ani a fost judecat pentru că l-a ucis pe afro-americanul George Floyd apăsându-l cu un genunchi pe gât timp de circa zece minute, în cursul arestării acestuia în mai 2020 la Minneapolis.

Moartea lui George Floyd a devenit un simbol al brutalităţii poliţiei împotriva minorităţilor în Statele Unite.

Agonia sa a fost filmată de o trecătoare. Scena, difuzată pe reţelele sociale, a făcut înconjurul lumii, provocând manifestaţii de furie şi apeluri la o reformă în profunzime a poliţiei americane, acuzată în mod regulat de rasism.

Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a anunţat miercuri deschiderea unei anchete privind poliţia din Minneapolis pentru a stabili dacă "urmează un model sau practici de menţinere a ordinii neconstituţionale sau ilegale".

Ancheta îşi propune să stabilească dacă poliţia recurge sistematic la forţa excesivă, inclusiv în cursul manifestaţiilor legale.

Mai multe abuzuri ale poliţiei au avut loc în timpul celor trei săptămâni ale procesului, sporind şi mai mult tensiunea în acest oraş din nordul Statelor Unite.

La 11 aprilie, Daunte Wright, un afro-american de 20 de ani, a fost ucis de o poliţistă albă în cursul unui banal control rutier la periferia oraşului Minneapolis.

Moartea lui a dus la manifestaţii marcate de violenţe timp de mai multe zile.

Şi chiar înainte de anunţul verdictului, o adolescentă de culoare de 16 ani a fost împuşcată de un poliţist la Columbus, în statul Ohio. Potrivit imaginilor înregistrate de camera video purtată de agent, ea părea să atace o altă fată cu un cuţit. 

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite