Casa Albă a solicitat Pentagonului să elaboreze planuri de atacare a Iranului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa Albă a solicitat, anul trecut, Pentagonului să elaboreze opţiuni de atacare a Iranului după ce un grup de militanţi sprijiniţi de Teheran au tras focuri de mortiere într-o zonă din Bagdad unde se află şi Ambasada SUA în Irak, a relatat publicaţia The Wall Street Journal, potrivit postului CNBC.

Casa Albă a cerut Pentagon-ului ”planuri şi opţiuni militare pentru a lansa lovituri asupra Iranului”.

Cererea a fost transmisă de Consiliul pentru Siguranţă Naţională de la Casa Albă de pe lângă preşedinţia SUA, organism condus de John Bolton, şi a solicitat "Pentagonului să furnizeze Casei Albe opţiuni militare pentru a lovi Iranul", a informat duminică Wall Street Journal (WSJ), citând responsabili şi foşti responsabili ai guvernului american sub anonimat.

De menţionat că informaţia ajunsă ”pe surse” în presă nu se referă la o decizie actuală, ci din luna septembrie 2018. Reacţia ar fi venit ca urmare a unor incidente atribuite miliţiilor şiite, proiraniene, dar petrecute nu acum, ci în toamna lui 2018, în Irak!

De menţionat că a fost vorba de trei obuze care au lovit în câmp deschis, în apropiere de ”zone verde” din Bagdad, acolo unde se află sediile autorităţii irakiene, precum şi ambasada SUA. Atacul nu a făcut însă victime şi nu a produs pagube semnificative.

 Pentagonul a transmis că are sarcina de a oferi preşedintelui opţiuni pentru diverse ameninţări.

Garrett Marquis, purtător de cuvânt al Consiliului pentru Siguranţă Naţională, a declarat că Administraţia de la Casa Albă va continua să ia în considerare "întreaga paletă de opţiuni" după atacuri.

”Oamenii erau şocaţi - era incredibilă dezinvoltura cu care se vorbea deschis despre lovirea Iranului”, notează WSJ.

Cotidianul israelian Haaretz exprimă însă un dubiu privind originea cererii:

”Este neclar dacă preşedintele SUA, Donald Trump, ştia despre cererea lui Bolton sau dacă s-au trimis planuri concrete pentru o lovitură”. Dar, continuă cotidianul israelian, ”conform unui oficial, Pentagonul a fost de acord să dezvolte o serie de opţiuni (militare) pentru a ataca Iran-ul.

Cotidianul ”Times of Israel” notează că John Bolton ”este cunoscut pentru poziţiile sale războinice, iar înainte de a fi numit consilier pe probleme de securitate naţională a susţinut lovituri preventive împotriva Coreei de Nord şi război cu Iranul”.

”În septembrie a ameninţat Iran că ”va plăti ca naiba” şi va suporta ”consecinţe serioase”, folosind cel mai dur limbaj al unui oficial american în ultimele zeci de ani”, scrie Times of Israel. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite