Cum a prezentat presa lui Putin summiturile NATO, G7 şi cel la care a luat parte liderul de la Kremlin: „Poziţia rusă e despre pace şi securitate” VIDEO

0
0
Foto: Captură video Twitter
Foto: Captură video Twitter

Într-o emisiune difuzată pe canalul Russia-1, în care erau discutate summiturile NATO şi G7, dar şi cel al ţărilor de la Marea Caspică, un profesor universitar responsabil de pregătirea diplomaţilor ruşi a caracterizat întâlnirea la care a luat parte preşedintele rus Vladimir Putin drept o întrunire „a cooperării” în „oraşul iubirii”.

„Situaţia este foarte interesantă. Ne uităm la imaginile de la summitul NATO şi ne uităm apoi la imaginile de la summitul Caspic. Aceste imagini sunt drastic diferite. Summitul Caspic este în Aşgabat, oraşul iubirii. Totul este despre cooperare”, declară Vladimir Avatkov, profesor la Academia de Diplomaţie din cadrul ministerului rus de Externe şi directorul Centrului pentru Studii Orientale, Relaţii Internaţionale şi Diplomaţie Publică de la Moscova. 

Avatkov a mai adăugat: „Iar aceşti camarazi de acolo din Occident, în acea parte mică din lume, ei sunt cu totul pentru război, ei mereu sunt cu totul pentru război iar noi suntem mereu pentru cooperare. Aici este poziţia Rusiei atât de vast diferită: poziţia rusească este cu totul despre pace şi securitate, în contrast cu Occidentul care subminează securitatea şi face tot posibilul pentru a perturba conexiunile globale”, făcând referire la summitul NATO desfăşurat la Madrid. 

„Iar acum despre iubire. Nu există iubire în relaţiile internaţionale. Există interese naţionale şi valori naţionale aşa că atunci când cineva jură iubire eternă, mai ales dacă este Erdogan sau colegii săi din Occident, ar trebui să ne îndoim imediat de asta”, a mai comunicat  profesorul rus. 

Comentariile profesorului rus au fost realizate în contextul în care Turcia a comunicat, marţi, că susţine aderarea Suediei şi a Finlandei la NATO, după ce săptămânile trecute preşedintele turc Recep Erdogan a împiedicat demararea procesului de aderare a celor două state la Alianţă. 

Jurnalista americană Julia Davis a publicat, pe Twitter, o înregistrare video în care profesorul Avatkov vorbeşte. De asemenea, Davis a scris că Avatkov este unul dintre cei mai amatori „analişti” invitaţi la televiziunile din Rusia. 

Pe lângă afirmaţiile lui Vladimir Avatkov, experţii din Vest au observat diferenţa dintre summitul NATO de la Madrid şi summitul ţărilor de la Marea Caspică. În vreme ce liderii ţărilor NATO au purtat discuţii prietenoase înaintea unui dineu la Muzeul Prado, preşedintele Putin şi omologii săi au stat distanţaţi la o masă uriaşă.

Mai multe - Rusia

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite