Dezbateri electorale cu scandal la Chişinău. Fostul deputat român Cristian Rizea, huiduit la ieşirea din platoul de televiziune: „La puşcărie, banditule!” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Rizea
Cristian Rizea

Fostul deputat PSD Cristian Rizea, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare în România, eliberat recent din detenţie de către autorităţile moldoveneşti, a fost huiduit de activiştii Partidului Democraţia Acasă după dezbaterile electorale de la Moldova 1, la care Rizea a participat în calitate de reprezentant al Partidului „NOI”.

Cristian Rizea i-a scos din sărite pe cei din Democraţia Acasă în timpul dezbaterilor electorale, unde Cristian Rizea a adus mai multe insulte la adresa liderului Democraţiei Acasă, Vasile Costiuc, după ce ultimul l-a numit bandit pe Rizea.

În rezultat, zeci de activişti ai Democraţiei Acasă, în frunte cu Vasile Costiuc, l-au urmărit pe Cristian Rizea din platoul de televiziune până la automobilul acestuia, timp în care lui Rizea i s-a cerut socoteală de ce se plimbă nestingherit prin Republica Moldova şi nu face închisoare în România. 

„La puşcărie, banditule!; „Rizea, nu uita, puşcăria îi casa ta”; au scandat manifestanţii din Democraţia Acasă, care l-au acuzat pe fostul deputat PSD că face jocurile lui Vlad Plahotniuc şi ale lui Igor Dodon în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, acolo unde Rizea reprezintă un partid prorus şi unde mimează o luptă contra lui Igor Dodon şi ai oamenilor lui Vlad Plahotniuc, luând partea Maiei Sandu.

Recent, Cristian Rizea a menţionat că a iniţiat procedura de renunţare la cetăţenia română şi că vrea să deţină doar cetăţenia moldovenească, retrasă anterior printr-un decret al preşedintelui Igor Dodon şi despre care procurorii spun că a obţinut-o fraudulos, fiind deschis un dosar penal pe acest caz. Pe de altă parte, Rizea susţine că are toate actele la el şi că cetăţenia moldovenească nu i-a fost retrasă. Cu toate acestea, CEC a refuzat să-i permită lui Rizea să candideze pe lista electorală a Partidului „NOI”, pe motiv că nu are cetăţenia R. Moldova, deşi Rizea susţine că este un fals şi că dânsul ar avea cetăţenia.

Cristian Rizea, condamnat definitiv la patru ani şi opt luni de închisoare cu executare în România, a fost eliberat din arest de autorităţile moldoveneşti pe 2 mai 2021, după ce a expirat termenul în care un cetăţean străin reţinut poate fi extrădat.

Cristian Rizea a afirmat, la Jurnal TV, că dosarul penal în care a fost condamnat în România i-a fost fabricat şi că dânsul este nevinovat. Rizea a mai spus că a obţinut cetăţenia moldovenească legal, depunând actele la Ambasada Republicii Moldova de la Bucureşti, dar nu în mod fraudulos, precum susţin procurorii moldoveni.

Cristian Rizea a fost reţinut în Republica Moldova pe 3 noiembrie 2020, la scurt timp după ce preşedintele de atunci, Igor Dodon, i-a anulat cetăţenia moldovenească. Ulterior, Rizea a fost arestat, iar Chişinăul a anunţat că fostul deputat va fi extrădat în România.

Cristian Rizea riscă închisoare şi în Republica Moldova, după ce procurorii moldoveni au stabilit că fostul deputat român a comis ilegalităţi de natură penală atunci când a obţinut cetăţenia moldovenească. Mai exact, Rizea a făcut declaraţii false în procesul de dobândire a cetăţeniei.

După ce Igor Dodon a semnat un decret prin care a anulat cetăţenia lui Cristian Rizea, preşedintele de atunci a spus că Rizea este „un criminal, conform justiţiei române”. 

Dodon a adăugat că acum ţine de competenţa organelor de drept moldoveneşti şi române ca să-l reţină şi să-l expulzeze pe Cristian Rizea din R. Moldova. Dodon a precizat că decretul a fost semnat la propunerea Comisiei pentru cetăţenii.

Igor Dodon a anunţat vineri, 16 octombrie 2020, că Cristian Rizea a depus actele pentru a obţine cetăţenia Republicii Moldova pe 14 noiembrie 2017. Atunci, pentru a obţine cetăţenia, Rizea a informat autorităţile R. Moldova că ar avea rude în autonomia găgăuză. Pe 28 decembrie 2017, Rizea deja obţinuse paşaportul moldovenesc, afirmă Dodon, sugerând că politicianul român a obţinut cetăţenia în urma unei înţelegeri cu oligarhul Vlad Plahotniuc.

Dodon a precizat că atunci când Rizea a solicitat cetăţenia, acesta a ascuns informaţia că a fost condamnat în România, fapt ce contravine legislaţiei Republicii Moldova. În acest sens, Dodon a afirmat că Rizea va rămâne fără cetăţenia moldovenească. 

„La momentul când el a depus actele, deja era condamnat în România. Pe data de 7 decembrie 2017, Cristian Rizea a fost condamnat la patru ani şi opt luni. Asta înseamnă că acest cetăţean a depus actele în Moldova, asumându-şi angajamentele că nu încalcă legea, dar, de fapt, a încălcat legea, pentru că era cu dosar penal în România. Cel mai probabil era un om apropiat fostului oligarh care era la putere”, a subliniat Dodon.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite