Chirtoacă: Condamn atacul furibund al Ambasadei Federaţiei Ruse la adresa României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidatul Blocului electoral Unirea la alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie, Dorin Chirtoacă, condamnă „cu vehemenţă atacul furibund si declaraţiile nesăbuite ale Ambasadei Federaţiei Ruse în Republica Moldova, la adresa ambasadei României si ale ambasadorului Daniel Ioniţă”, transmite IPN.

Acesta cere convocarea ambasadorului Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasneţov, la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) şi înmânarea către acesta a unei note de protest în legătură cu declaraţiile inacceptabile făcute la adresa ambasadorului României. „O provocare cinică cu scopul de a produce un scandal diplomatic, în plină campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale”, a spus acesta.

Dorin Chirtoacă consideră că SIS-ul şi Procuratura Generală au obligaţia sa reţină ofiţerii serviciilor secrete ruse (Gudilin, Grak si alţii), aflaţi la sediul PSRM, si sa-i expulzeze din Republica Moldova.

Candidatul susţine că, având în vedere comportamentul nediplomatic şi colaborarea secretă dintre Igor Dodon si Oleg Vasneţov în favoarea Serviciului de Spionaj Extern al Federaţiei Ruse declararea lui Oleg Vasneţov persona non-grata în Republica Moldova şi expulzarea acestuia în Rusia.

Ambasada Federaţiei Ruse în Republica Moldova a emis un comunicat prin care spune că se arată „nedumerită de declaraţiile Ambasadei României în Republica Moldova despre „soldaţii regimului Antonescu care au murit eroic la 14 iulie 1941 pentru eliberarea Basarabiei de ocupaţia sovietică”. Ambasada acuză oficialii români de „cinism”.

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, a declarat, la finele săptămânii trecute, la Cimitirul soldaţilor români din satul Mana că „generaţia bunicilor noştri a avut parte de război şi foamete, iar ostaşiiromâni care au căzutpe aceste meleaguri au luptat pentru reîntregirea ţării, pentru dreptate şi libertate, pentru această palmă de pământ dintre Prut şi Nistru, care a aparţinut României ca urmare a actului măreţ de la 1 decembrie 1918 şi care a fost ruptă din trupul ţării ca urmare a odiosului Pact Ribbentrop-Molotov”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite