Ucraina merge înainte cu Bâstroe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Transporturilor, Konstantin Efimenko, „susţine în totalitate“ proiectul ce ar urma să fie gata până în 2011. Recent, Comitetul de implementare al Convenţiei de la Espoo a recomandat emiterea unui avertisment la adresa Ucrainei pentru că nu respectă prevederile de mediu.

În ciuda recomandărilor şi a avertismentelor organizaţiilor internaţionale, Ucraina merge mai departe cu lucrările de amenajare a Canalului Bâstroe. Ministrul Transporturilor din noua administraţie a lui Viktor Ianukovici aplică aceleaşi politici ca şi predecesorii săi „portocalii".

Citiţi şi:

Ianukovici - "omul Rusiei" sau "noul dîrjavnik"?
Dunărea ne dă înapoi o insulă luată de Stalin

„Susţin în totalitate proiectul canalului navigabil de mare adâncime Dunăre - Marea Neagră şi voi face tot posibilul pentru a obţine avizele pozitive, în special din partea comisiilor ecologice", declară ministrul ucrainean al Transporturilor şi Comunicaţiilor, Kostantin Efimenko, într-un comunicat citat de Ukrainian News Agency şi preluat de Mediafax.

Finalizat în 2011?

Datele publicate de Ministerul ucrainean al Transporturilor arată că numărul de nave ce au trecut pe partea deja amenajată a canalului a fost de 1.413 în 2009, în timp ce în primele patru luni ale lui 2010, canalul a fost tranzitat de 460 de nave. Autorităţile de la Kiev au ţinut să arate că, pe măsură ce creşte traficul pe Bâstroe, el scade în egală măsură pe Braţul Sulina al României.

Kievul a calculat că, în ianuarie-aprilie 2010, au trecut cu 31,3% mai puţine nave pe Sulina decât în aceeaşi perioadă pe Bâstroe. Pe de altă parte, compania care gestionează proiectul - Delta Lotsman - a anunţat că intenţionează să termine lucrările de amenajare la Bâstroe până în 2011.

O bilă neagră de la Convenţia Espoo

Deşi o „amplă monitorizare" ucraineană ar arăta că lucrările nu ridică probleme ecologice, nu de aceeaşi părere sunt organismele internaţionale. Comitetul de implementare al Convenţiei de la Espoo a constatat, recent, că proiectul Bâstroe nu a respectat prevederile Convenţiei în ambele faze ale sale.

Organismul a recomandat emiterea unui avertisment faţă de Ucraina, a anunţat Bogdan Aurescu, secretar de stat. Oficialul a explicat că este vorba despre o ameninţare faţă de biodiversitate, având în vedere că afectează, de pildă, traseele de migrare ale unor specii de peşti. „România a militat constant că un astfel de proiect trebuie oprit, iar desfăşurarea sa trebuie iniţiată doar pe baza unor evaluări de mediu solide, conforme standardelor internaţionale, şi a unui proces de monitorizare adecvat", a precizat Aurescu.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite