Lipsa unei viziuni unitare

0
0

America nu foloseşte aceeaşi unitate de măsură pentru toate ţările din spaţiul arab.

Statele Unite s-au prezentat în regiunea arabă ca o putere de care trebuie ţinut cont. Cu toate acestea, Obama oscilează dacă să intervină sau nu în această zonă. A fost momentul potrivit pentru un discurs al preşedintelui american despre revoltele din Orientul Apropiat. Uciderea lui Osama bin Laden într-o operaţiune de comando, extrem de bine planificată, a adus marii puteri respect în regiune. Iritarea şi criticile legate de înlăturarea criminalului terorist şi-au făcut apariţia doar într-o mică măsură în lumea arabă. S-a simţit mai degrabă un sentiment de uşurare, care are de-a face cu distrugerea mitului despre un Bin Laden intangibil, lucru care deschide calea unor noi relaţii între Orientul Apropiat şi Occident.

Faptul că Statele Unite s-au implicat alături de aliaţii lor europeni într-o acţiune militară împotriva dictatorului libian Muammar Gaddafi arată un lucru clar: clasa politică din America este de partea revoltelor populare antidictatoriale şi vrea ca influenţa lor să nu mai fie legată de bunăstarea unor tirani corupţi. Statelor Unite le lipseşte însă - la fel şi europenilor - o perspectivă concretă asupra modului, prin care forţele politice din lumea arabă ar putea fi democratizate şi prin care societatea civilă ar putea fi întărită, astfel încât procesul să fie ireversibil.

Totuşi, America nu foloseşte aceeaşi unitate de măsură pentru toate ţările din spaţiul arab: în timp ce în Libia s-a implicat în apărarea populaţiei de forţele de securitate ale dictatorului Gaddafi, în Arabia Saudită SUA nu au mai arătat aceeaşi voinţă de a interveni. În continuare, Obama oscilează între impulsul său iniţial, de a nu interveni în conflictele interne ale altor state, opunându-se astfel radical politicilor aplicate de SUA în timpul mandatului lui Bush, şi conştientizarea faptului că America poate pierde momentul de creştere a influenţei sale în lumea arabă, dacă nu acţionează şi direcţionează lucrurile. 

Mai multe - În lume

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite