SUA şi Bulgaria vor colabora pentru garantarea securităţii energetice regionale. Sofia ar putea cumpăra F-16

0
Publicat:
Ultima actualizare:
John Sullivan  şi Boiko Borisov
John Sullivan  şi Boiko Borisov

Adjunctul secretarului de stat american John Sullivan a avut, zilele acestea, întâlniri cu primul ministru Boiko Borisov şi cu preşedintele Rumen Radev. Pe ordinea de zi s-au aflat relaţiile bilaterale, securitatea energetică regională, colaborarea în cadrul NATO şi programul de modernizare a armatei bulgare.

După întălnire, premieru Borisov a declarat că Bulgaria duce o politică îndreptată spre garantarea securităţii sale energetice şi a Uniunii Europene, şi a vorbit despre progresul în interconexiunea sistemelor bulgar şi elen de gazoducte prin care vor fi importate gaze din Qatar, Statele Unite şi Israel prin terminalul de gaze lichefiate de la Alexandroupolis, în nordul Greciei,

Sofia a decis să participe cu 20% la investiţia de la portul elen. Gaze din aceasta sursă vor putea fi tranzitate spre Ucraina contribind la reducerea dependenţei sale de gazele ruseşti.

Borisov a vorbit despre planurile sale de a realiza la Varna un centru regional de distribuire a gazelor, inclusiv spre Europa Centrală. Vicepreşedintele Comisiei Europene Maros Sevcovic Comisia a avertizat vineri Bulgaria că nu va sprijini un eventual gazoduct de tranzit de gaze ruseşti din Turcia spre Serbia şi Europa Centrală dacă acesta nu corespunde criteriilor pachetului energetic III, şi subminează independenţa energetică a Uniunii.

Bulgaria însă vede în noul proiect o posibilitate de a realiza la Varna un centru regional de distribuire a gazelor nu numai din Rusia, dar şi din Azerbaijan, Qatar, SUA şi alte ţări, asigurându-şi venituri în valoare de câteva sute de milioane de euro pe an.

oleoductul alexandroupolis

Experţi energetici bulgari consideră că în cazul unui nou gazoduct spre Serbia, Rusia nu doreşte să investească, ci să închirieze. Prin condiţiile pachetului energetic III Bruxelles-ul va putea accepta proiectul dacă conducta nu va fi proprietate a Gazprom-ului şi va tranzita gaze din mai multe surse.

„Ţara are ambiţia de a-şi păstra rolul în tranzitul şi comerţul cu gaze. Ea doreşte şi realizarea proiectului nuclear Belene”, a mai spus primul ministru Borisov, citat de europa liberă.

La rândul său John Sullivan a subliniat că Bulgaria este un partener stabil şi previzibil în cadrul NATO şi în plan bilateral. Sofia şi Washington-ul vor colabora în garantarea securităţii energetice regionale.

Adjunctul secretarului de stat a discutat cu preşedintele Rumen Radev procesul de reînnoire a aviaţiei militare bulgare.

Trei tipuri de avioane au rămas în ultima fază a licitaţiei pentru înlocuirea flotei de avioane ruseşti cu nou aparete de luptă compatibile cu NATO – F-16 american, Gripen suedez şi Eurofighter la mâna a doua, din Italia. Boiko Borisov şi-a anunţat poziţia personală în favoarea avionului american. John Sullivan a declarat că Statele Unite aşteaptă decizia suverana a Sofiei.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite