Reacții vehemente din Europa după discursul lui Vance: „Dădea vina pe victimă”/ „A răstălmăcit în mod pervers limbajul democrației”
0Discursul susţinut de JD Vance la Conferința de securitate de la München a produs un cutremur în politica europeană, unde zilele acestea nimeni nu mai vorbeşte decât despre acest lucru.

În timp ce oficialii europeni se aşteptau să primească detalii despre propunerile administraţiei Donald Trump de a pune capăt războiului din Ucraina, vicepreședintele SUA, JD Vance, a venit la Conferința de securitate de la München cu un discurs care a pus la colţ politica europeană.
Practic, JD Vance s-a dezlănțuit împotriva politicii Uniunii Europene și i-a comparat pe liderii UE cu comisarii sovietici, pentru modul în care tratează partidele de extremă dreaptă. Această atitudine a sporit temerile liderilor europeni în materie de securitate, care cred că Statele Unite se îndepărtează rapid de status quo-ul transatlantic și că nu pot face mare lucru pentru a opri acest lucru.
„Această democrație tocmai a fost pusă sub semnul întrebării de vicepreședintele SUA, nu doar democrația germană, ci și cea a Europei în ansamblu. (...) Dacă îl înțeleg corect, el compară starea Europei cu ceea ce prevalează în unele regimuri autoritare. Acest lucru nu este acceptabil”, a declarat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, la Conferința de securitate de la Munchen.
„Acesta este un nou stat american și este clar că cel vechi cu care Europa a fost obișnuită timp de decenii a dispărut. (...) S-ar putea ca acesta să fie singurul semnal de alarmă care să trezească de fapt Europa”, a spus un fost diplomat american de rang înalt, pentru Politico.
„Am fost îngrozit... Nu este Rusia cea care vă influențează alegerile, nu-i așa? El dădea vina pe victimă”, s-a indignat un fost membru al personalului democrat din Camera Reprezentanților care a participat la conferință, continuând: „Ce naiba a fost asta? Am rămas cu gura căscată într-o sală plină de oameni cu gura căscată”.
„Atacul lui Vance asupra democrației europene, în care a răstălmăcit în mod pervers limbajul democrației înseși, nu ar trebui să lase nicio îndoială că scopul acestei administrații este de a distruge UE și democrațiile sale liberale”, a declarat Nathalie Tocci, directoare la Istituto Affari Internazionali.
„Sunt îngrijorat pentru Europa”
Au fost, totuşi, şi unii oficiali europeni care au salutat șocul puternic pe care administraţia Trump l-a produs pe continent. Ei cred că șocurile sistemului, precum discursul lui Vance și sugestia secretarului apărării, Pete Hegseth, conform căreia SUA ar putea încerca să își reducă prezența militară în Europa, vor forța în cele din urmă Europa să realizeze că nu se mai poate baza pe Statele Unite în același mod în care a făcut-o timp de decenii.
În timp ce primul mandat al lui Trump a fost văzut aproape ca un accident în multe capitale, al doilea este un indiciu că Europei îi fuge pământul de sub picioare.
Răspunsul, potrivit multor oficiali est-europeni aflați mai aproape de granița Rusiei, ar trebui să fie acela de a face pași îndrăzneți în investițiile militare, după ani de vorbe mari și mult prea puține acțiuni.
„Cât de îngrijorat sunt în legătură cu SUA în acest moment? Sincer, sunt îngrijorat pentru Europa”, a declarat Gabrielius Landsbergis, fost ministru de Externe lituanian. „Nu putem rămâne concentrați doar pe ceea ce se întâmplă cu SUA, pe ceea ce au spus președintele Trump sau alții din echipa sa. Oricum suntem cu trei pași în urmă. Întrebarea este ce vom face în această privință?, a continuat el.
Un oficial dintr-o țară din Europa de Est și-a exprimat sprijinul pentru o mare parte din discursul lui Vance, dar a spus: „Ar fi trebuit să fie clar aici că Rusia nu este un model conservator de urmat”.
Alegerile anulate din România
„Din ce înțeleg, argumentul a fost că dezinformare rusească a infectat alegerile românești. Dar le cer prietenilor mei europeni să se uite în perspectivă. Puteți crede că este greșit ca Rusia să cumpere reclamă pe social media să vă înfluențele alegerile, noi cu siguranță credem, puteți condamna acest lucru pe scena mondială. Dar dacă democrația poate fi distrusă cu câteva sute de mii de dolari plătite pe reclame digitale de o țară străină, atunci nu a fost foarte puternică de la început”, a spus vicepreşedintele SUA în legătură cu anularea alegerilor prezidenţiale din România.