Preşedintele Macron şi premierul Draghi, nerăbădători să vadă ratificat cât mai rapid planul european de relansare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto EPA EFE
Foto EPA EFE

Preşedintele Emmanuel Macron şi şeful guvernului italian Mario Draghi au împărtăşit miercuri seară, într-o convorbire telefonică,aceeaşi dorinţă de a vedea încheindu-se rapid ratificarea planului european de relansare, potrivit unei declaraţii a administraţiei prezidenţiale de la Paris.

Planul european de relansare, în valoare de 750 de miliarde de euro, este ratificat deocamdată doar de 17 din cele 27 de state membre ale UE, ceea ce împiedică deblocarea fondurilor.

Un obstacol a fost ridicat miercuri în acest sens pentru ratificare în Germania, unde Curtea Constituţională din Karlsruhe a dat undă verde prin respingerea unui recurs care a contestat mecanismul fără precedent al datoriei comune.

Acest fond se bazează pe un mecanism fără precedent al unei datorii comune tuturor statelor membre, iar o parte din bani vor fi acordaţi sub formă de subvenţii directe (312,5 miliarde).

Conform planului, Franţei urmează să i se aloce 40 de miliarde de euro, iar 191 de miliarde vor fi alocate Italiei, principalul beneficiar, ţară a cărei relansare economică urmează să fie finanţată în principal prin această contribuţie.

O primă tranşă urmează să sosească în iulie, dar ritmul lent al ratificărilor riscă să declanşeze întârzieri de câteva luni, potrivit unei surse guvernamentale franceze.

Mai mulţi lideri politici şi economici europeni sunt alarmaţi de lentoarea ratificărilor acestui instrument comunitar, mai ales în contextul în care SUA au început deja să distribuie fondurile unui program masiv de asistenţă şi investiţii.

În dialogul telefonic, cei doi lideri europeni şi-au reiterat cererea de retragere a forţelor străine şi a mercenarilor din Libia, referindu-se totodată la situaţia din Ciad unde, după moartea preşedintelui Idriss Deby Itno, puterea a fost preluată de o juntă militară condusă de fiul acestuia, scrie Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite