Platformele a 12 ministere din Norvegia, țintite de un atac informatic fără precedent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile norvegiene au raportat luni un atac informatic împotriva platformei a 12 ministere, o operaţiune de origine încă nedeterminată care a dus la deschiderea unei anchete.

Atac informatic FOTO: Shutterstock
Atac informatic FOTO: Shutterstock

"Am detectat o vulnerabilitate necunoscută anterior în software-ul unuia dintre furnizorii noştri", a declarat Erik Hope, şeful agenţiei guvernamentale responsabile cu securitatea informatică.

"Această vulnerabilitate este exploatată de un actor necunoscut", a adăugat el. "Este prea devreme să putem spune cine se află în spatele (acestui atac, n.r.) şi să determinăm amploarea acestuia", a declarat el într-o conferinţă de presă.

Având propriile platforme, serviciile esenţiale ale guvernului - serviciile prim-ministrului, ministerele Apărării, Afacerilor Externe şi Justiţiei (echivalentul Ministerului de Interne) - nu sunt vizate.

Potrivit Hope, vulnerabilitatea a fost remediată, dar angajaţii celor 12 ministere încă nu îşi pot citi e-mailurile de lucru pe telefoanele mobile sau tablete.

"Activitatea guvernului continuă în mod normal", a declarat ministrul afacerilor regionale, Sigbjorn Gjelsvik.

Poliţia judiciară a deschis o anchetă.

În 2020 şi 2021, Parlamentul norvegian a fost, de asemenea, ţinta unor atacuri cibernetice, dintre care cel puţin unul a fost atribuit oficial grupului rus de hackeri Fancy Bear, legat de serviciile secrete ruseşti. Acuzaţiile "fără dovezi" au fost apoi calificate drept "inacceptabile" de către Ambasada Rusiei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite