Partidul Comunist, interzis în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Comunist a fost interzis în Ucraina printr-o decizie a justiţiei, după ce a fost acuzat că susţine separatismul prorus din estul ţării, informează agenţia de presa ucraineană UNIAN.

O instanţă de la Kiev a dat, astfel, dreptate unei cereri în acest sens depuse de Ministerul Justiţiei în 2014, în urma instalării la putere a forţelor prooccidentale.

„Tribunalul a dat satisfacţie cererii Ministerului Justiţiei, interzicând activităţile Partidului Comunist în Ucraina”, a anunţat o instanţă administrativă de la Kiev într-un comunicat, precizând că decizia a fost luată miercuri. Partidul Comunist, care pentru prima dată după proclamarea independenţei Ucrainei nu a obţinut niciun loc în parlament la alegerile din octombrie 2014, nu va mai putea participa de acum încolo în alegeri.

„Este ilegal. Vom lupta. Vom face apel şi ne pregătim să prezentăm documente la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului”, a reacţionat Petro Simonenko, liderul PCU. Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International a condamnat vehement această decizie, calificând-o drept o încălcare flagrantă a libertăţii de expresie şi asociere.

„Aceasta creează un precedent periculos. Prin respectivul gest, Ucraina face un pas înapoi, nu înainte, pe calea reformelor şi a unui mai mare respect pentru drepturile omului”, a declarat John Dalhuisen, responsabil al Amnesty International pentru Europa şi Asia.

„Această decizie poate fi considerată de apărătorii ei un mod de a gestiona vestigiile nefaste ale trecutului sovietic, însă ea face exact contrariul, recurgând, în acelaşi stil, la măsuri draconice menite să sufoce orice disidenţă”, a adăugat Dalhuisen.

Preşedintele Petro Poroşenko a promulgat în luna mai noi legi care interzic orice propagandă comunistă şi fascistă în Ucraina, inclusiv simbolurile sovietice, încă foarte prezente în fosta republică sovietică.

Aceste legi sunt menite să rupă definitiv cu trecutul sovietic al Ucrainei, într-un moment în care autorităţile luptă împotriva separatiştilor proruşi, majoritatea cu nostalgii pentru URSS, în estul rebel, unde conflictul s-a soldat deja cu aproape 9.000 de morţi din aprilie 2014.

De la începutul confruntărilor, forţele de ordine au acuzat secţiile locale ale PCU de colaborare activă cu rebelii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite