Lukașenko a confirmat din greșeală că Ucraina a doborât patru aeronave ale rușilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele belarus, Alexander Lukașenko, a confirmat luni, din greșeală, că patru avioane militare au fost doborâte săptămâna trecută deasupra Rusiei, în apropierea granițelor dintre Ucraina și Belarus, precizând că Minsk-ul a reacționat punându-și forțele armate în stare de alertă maximă, relatează Reuters, citat de The Guardian. 

FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Publicația rusă de știri Kommersant a relatat sâmbătă că un grup de raid rusesc format dintr-un avion de vânătoare Su-34, un avion de vânătoare Su-35 și două elicoptere Mi-8 a fost doborât într-o ambuscadă în apropiere de Klintsy, în regiunea rusă Briansk. Publicația a precizat că aceștia urmau să atace ținte din regiunea ucraineană Cernihiv, direct peste graniță.

Agenția de știri de stat rusă Tass a declarat sâmbătă că un avion de război rusesc Su-34 s-a prăbușit, dar nu a precizat cauza, și a citat serviciile de urgență care au declarat că un elicopter a fost doborât din cauza unui incendiu la motor. Nu a menționat Su-35 sau un al doilea elicopter, deși mai mulți bloggeri militari ruși pro-război foarte urmăriți au spus, de asemenea, că cele patru avioane au fost doborâte.

Canalul de telegramă Pul Pervovovo, un canal de stat belarus care relatează despre activitățile lui Lukașenko, a declarat luni că acesta a vizitat o bază de comandă a forțelor aeriene și l-a citat pe acesta spunând: „La trei zile după evenimentele de lângă noi - ne referim la cele din regiunea Briansk, când patru avioane au fost doborâte. Suntem obligați să răspundem. De atunci, noi și trupele noastre, suntem în stare de alertă maximă”.

Vizita raportată a lui Lukașenko la bază a fost prima sa apariție publică în aproape o săptămână, după speculații cu privire la starea de sănătate a liderului în vârstă de 68 de ani.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la raportul Kommersant. De asemenea, nu a existat niciun răspuns oficial la incident din partea Ucrainei.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite