Jean-Claude Juncker vrea să modifice codul etic al Comisiei Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, anunţă, într-un interviu publicat în ediţia de sâmbătă a cotidianului belgian Le Soir, că vrea o modificare a Codului etic al instituţiei, ca răspuns la valul de indignare provocat de angajarea predecesorului său la Banca Goldman Sachs, relatează AFP.

Criticat din cauza reacţiei pe care a avut-o în acest scandal, preşedintele Comisiei Europene (CE) anunţă că de-acum vrea să aplice reguli mai stricte în legătură cu obligaţia de a fi rezervaţi a foştilor comisari.

"Codul de etică trebuie schimbat", declară el în acest interviu.

Juncker urmează să propună o extindere, în privinţa preşedintelui de la 18 luni la trei ani a perioadei de "răcire", în care comisarii sunt obligaţi să solicite o autorizare fostului lor angajator pentru a intra într-un grup privat.

În cazul lui José Manuel Barroso această perioadă - de un an şi jumătate - a fost respectată.

La sfârşitul lui octombrie, Comisia de etică a stabilit că opţiunea fostului preşedinte portughez al CE (2004-2014) de a se angaja la banca de afaceri este neînţeleaptă, dar nu contravine regulamentului.

"În cazul în care Colegiul (celor 28 de comisari) nu va accepta această poziţie, eu voi spune în mod public că nu mă voi angaja la vreo bancă sau în orice altă întreprindere timp de trei ani. Chiar dacă nu intenţionez să fac acest nici mai târziu", a subliniat Jean-Claude Juncker.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite