Își doresc scoțienii independența față de Regatul Unit? Cum au răspuns la un sondaj

0
Publicat:

Conform unui sondaj Ipsos publicat, miercuri, sprijinul față de independența Scoției a crescut la 56%, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Sprijinul față de independența Scoției a crescut la 56%. FOTO Shutterstock
Sprijinul față de independența Scoției a crescut la 56%. FOTO Shutterstock

Sondajul vine la două săptămâni după ce Curtea Supremă a Marii Britanii a oprit o încercare a guvernului de la Edinburgh de a organiza un nou referendum de independenţă în anul 2023. Acesta, care a fost realizat pe un eșantion de 1.065 de persoane de peste 16 ani din Scoţia, a indicat că sprijinul pentru independență a înregistrat o creștere cu șase puncte procentuale de la anteriorul sondaj efectuat în luna mai. 

Fără a lua în considerare persoanele nehotărâte, doar 44% dintre respondenți s-au pronunţat pentru rămânerea în Regatul Unit. 

Potrivit aceleiași anchete, Partidul Național Scoțian (SNP), condus de premierul Nicola Sturgeon, ar obține mai mult de jumătate din voturi la viitoarele alegeri, prevăzute în anul 2024.  

Sturgeon a promis că va candida doar dacă se va pune în discuție independenţa Scoţiei, realizând din scrutin un referendum „de facto”. 

Mai mult decât atât, ancheta a indicat „o creştere a sprijinului atât faţă de independenţă, cât şi faţă de SNP”, a comentat Emily Gray, director al Ipsos Scotland. 

Dacă este vorba despre un impuls temporar în urma recentei decizii a Curţii Supreme sau despre o tendinţă cu durată mai lungă rămâne să vedem”, a mai precizat Gray. 

În urma unui referendum din 2014, scoțienii au fost împotriva cu un raport de voturi de 55% la 45%, încetării uniunii de peste 300 de ani cu Anglia. 

Totuși, cererile în favoarea independenței au primit un impuls după votul de 52% la 48% în favoarea Brexitului doi ani mai târziu, o hotărâre căreia majoritatea scoțienilor i s-au opus. 

Până de curând, sondajele sugerau că scoțienii au rămas în mod egal împărțiți cu privire la independență și că un referendum ar oferi un rezultat prea strâns pentru a fi hotărâtor. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite