INFOGRAFIE Cine îi ia locul Angelei Merkel?

0
0

Şefa Uniunii Creştin-Democrate (CDU) din Germania, Angela Merkel, se pregăteşte să predea ştafeta, odată cu organizarea alegerilor pentru conducerea formaţiunii, în cadrul Congresului ce va avea loc la Hamburg în perioada 7-8 decembrie.

Merkel a anunţat încă din octombrie că va renunţa la şefia CDU la acest congres şi că mandatul său actual de cancelar va fi ultimul, afirmând, totodată, că speră ca decizia ei să „deschidă calea spre viitor“.

Pasul făcut de cancelarul federal a deschis o luptă dură pentru conducerea creştin-democraţilor, ce va fi tranşată vineri. 

Deşi în cursă s-au înscris 12 candidaţi, doar doi sunt cotaţi cu şanse reale pentru a-i lua locul lui Merkel.

Este vorba despre Annegret Kramp-Karrenbauer, în prezent secretar general al formaţiunii şi considerată „moştenitoarea Angelei Merkel“, şi Friedrich Merz, avocat şi un fost nume „greu“ al CDU, susţinut de influentul fost ministru de Finanţe Wolfgang Schäuble, actual preşedinte al Bundestag-ului (parlamentul federal, n. red.).

Însă competiţia dintre Kramp-Karrenbauer şi Merz, percepută de unii comentatori drept una dintre Merkel şi Schäuble, reprezintă şi o bătălie referitoare la direcţia pe care se va plasa formaţiunea în viitor. 

După 18 ani în care Angela Merkel a fost liderul CDU şi 13 ani în care s-a aflat în fruntea guvernului, facţiuni din partid sunt acum dornice de o ruptură de era pragmatică şi centristă a actualei şefe a Executivului de la Berlin, scria recent dpa într-o analiză pe această temă.

Ambiţiosul ministru al Sănătăţii, Jens Spahn, o voce foarte critică la adresa Angelei Merkel şi care face parte din aripa de dreapta a partidului, se află şi el în cursă. Ca urmare, analiştii sunt de părere că votul de vineri ar putea să împingă CDU într-o direcţie mai conservatoare, care ar putea avea ramificaţii mai ample pentru balanţa de putere în Europa şi alianţele regionale.

„Toţi candidaţii principali sunt mai conservatori şi mai tradiţionali decât Merkel“, a declarat pentru dpa Thorsten Faas, politolog la Universitatea Liberă din Berlin. „Însă măsura în care acest lucru se va întâmpla va depinde de cine va câştiga“, a punctat Faas, adăugând că „Spahn şi Merz sunt mai conservatori decât Kramp-Karrenbauer“.

Însă cine va câştiga este greu de anticipat, mai ales că observatorii nu exclud treceri de ultim moment dintr-o tabără în alta. Chiar dacă un sondaj recent prezentat de postul public ARD o cota pe Kramp-Karrenbauer cu 48% din şanse, pe Merz cu 35% şi pe Spahn cu numai 2%, faptul că influentul Wolfgang Schäuble a început de marţi să-l susţină public pe avocatul conservator ar putea înclina balanţa.

„Ar fi cel mai bine pentru ţară dacă Friedrich Merz ar obţine majoritatea“, a declarat Schäuble pentru „Frankfurter Allgemeine Zeitung“.

INFOGRAFIE Succesiune Merkel CDU
Europa


Ultimele știri
Cele mai citite