O aplicație mobilă poate detecta coronavirusul în vocea oamenilor. Are o precizie mai mare decât a testelor rapide

0
Publicat:

Potrivit cercetătorilor, o aplicaţie de telefonie mobilă poate detecta coronavirusul în vocea oamenilor cu o "precizie potenţial ridicată", folosind inteligenţa artificială (AI), conform SkyNews.

Testul rapid clasifică greşit persoanele infectate cu COVID-19 mai des decât aplicația Foto: Pixabay
Testul rapid clasifică greşit persoanele infectate cu COVID-19 mai des decât aplicația Foto: Pixabay

Modelul de inteligenţă artificială are o precizie de 89% şi este ieftin de utilizat, astfel că ar putea fi adoptat în ţările cu venituri mici, unde testele PCR sunt mai scumpe.

Rezultatele pot fi furnizate în mai puţin de un minut şi se spune că reprezintă o „îmbunătăţire semnificativă" a preciziei testelor cu flux lateral (testelor rapide), au declarat oamenii de ştiinţă.

Infecţia afectează în mod normal tractul respirator superior și corzile vocale, așa că cercetătorii au decis să analizeze modificările vocii cu ajutorul unui model AI pentru a detecta coronavirusul.

Aceste rezultate promiţătoare sugerează că înregistrările vocale simple şi algoritmii de inteligenţă artificială bine reglați pot obține o precizie ridicată în determinarea pacienţilor care au infecţia COVID-19”, a declarat Wafaa Aljbawi, cercetător la Institutul de Ştiinţă a Datelor din cadrul Universităţii Maastricht din Olanda.

Astfel de teste pot fi furnizate gratuit şi sunt simplu de interpretat. Mai mult, permit efectuarea de teste virtuale, la distanţă, şi au un timp de răspuns de mai puţin de un minut”, a mai spus cercetătorul.

Potrivit lui, această aplicație „ar putea fi folosită, de exemplu, la punctele de intrare pentru adunări mari, permiţând o depistare rapidă (a infecției, în rândul) populaţiei”.

Datele au fost extrase din aplicaţia COVID19 Sounds a Universităţii Cambridge. Aceasta a inclus 893 de mostre audio de la 4.352 de persoane sănătoase şi bolnave.

Utilizatorii trebuie să ofere informaţii despre istoricul lor medical, dacă sunt fumători şi date demografice şi să înregistreze unele sunete respiratorii, cum ar fi tusea şi citirea unei propoziţii scurte.

O tehnică de analiză a vocii - numită Mel-spectrogramă - a identificat diferite caracteristici ale vocii pentru a "descompune numeroasele proprietăţi ale vocilor participanţilor". 

Aceste rezultate arată o îmbunătăţire semnificativă a acurateţei diagnosticării COVID-19 în comparaţie cu testele de ultimă generaţie, cum ar fi testul fluxului lateral.

Testul de flux lateral are o sensibilitate de numai 56%, dar o rată de specificitate mai mare, de 99,5%. Acest lucru este important, deoarece semnifică faptul că testul de flux lateral clasifică greşit persoanele infectate ca fiind COVID-19 negative mai des decât testul nostru.

Cu alte cuvinte, cu modelul AI LSTM, am putea rata 11 din 100 de cazuri care vor continua să răspândească infecţia, în timp ce testul fluxului lateral ar rata 44 din 100 de cazuri”, a mai spus Aljbawi.

Modelul AI este utilizat și pentru o aplicaţie de prezicere a exacerbărilor în boala pulmonară obstructivă cronică.

Potrivit sursei citate, cercetarea urmează să fie prezentată luni la Congresul internaţional al Societăţii Europene de Pneumologie de la Barcelona.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite