Ce sunet te scoate din minţi? Topul celor mai neplăcute sunete pentru urechea umană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Multe dintre sunetele cu frecvenţă ridicată, cum ar fi ţipetele, nu sunt supărătoare
Multe dintre sunetele cu frecvenţă ridicată, cum ar fi ţipetele, nu sunt supărătoare

Din motive încă neelucidate, urechea este mai sensibilă la anumite sunete, cum ar fi cel unghiilor care zgârie o tablă. Acesta nu este însă pe primul loc în topul celor mai neplăcute sunete.

Cercetătorii de la Universitatea Newcastle, Marea Britanie, au urmărit impactul pe care îl au asupra creierului 74 de tipuri de sunete. Ei au folosit pentru acest experiment investigaţii imagistice, potrivit telegraph.co.uk. În general, sunetele sunt procesate în centrul auditiv din creier, dar cele neplăcute acitvează o zonă cerebrală responsabilă de emoţii, care se numeşte amigdala. Unele sunete, cum ar fi cel al unghiilor care zgârie o tablă, provoacă o reacţie mai puternică în această zonă cerebrală şi sunt foarte greu de suportat.

Cei 13 voluntari care au fost incluşi în studiu au fost rugaţi să asculte cele 74 de sunete, a căror frecvenţă varia de la 2.000 la 5.000 Hz. Cercetarea britanicilor a arătat că sunetele cu frecvenţă înaltă nu sunt neapărat şi cele mai supărătoare. Iată care dintre ele produc cea mai puternică reacţie în creier:

1. Un cuţit care zgârie o sticlă

2. O furculiţă care zgârie un pahar de sticlă

3. Sunetul făcut de cretă pe tablă

4. Sunetul riglei pe o sticlă

5. Sunetul unghiilor pe tablă

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite