ŞOC DE LA UEFA! Platini îl ameninţă pe Gigi Becali!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Michel Platini
Michel Platini

Preşedintele forului european a trimis o scrisoare pe adresa FRF în care acuză grav manifestările rasiste de la meciul Steaua - Rapid şi avertizează că va lua măsuri severe împotriva cluburilor din România! E cel mai dur mesaj primit vreodată de fobalul românesc de la UEFA!

Site-ul oficial al FRF a publicat azi o scrisoare oficială din partea UEFA, semnată chiar de preşedintele Michel Platini, în care sunt condamnate dur manifestările rasiste de la partida Steaua - Rapid, pedepsite însă extrem de blând de comisiile LPF. După acel meci, la care galeria Stelei a afişat mai multe bannere cu tentă rasistă, preşedintele FRF, Mircea Sandu, a declarat public că jocul trebuia oprit, dar roş-albaştrii au scăpat doar cu o amendă.
Şefii Stelei, acuzaţi de provocare şi comportament abuziv
Acum, UEFA a trimis un mesaj dur fotbalului românesc, ameninţând că va lua măsuri severe în cazul în care astfel de manifestări se vor repeta în competiţiile europene. În scrisoare se face referire chiar la Gigi Becali, care a avut acţiuni provocatoare înainte de meci, precum şi la ceilalţi oficiali ai Stelei care au avut un "comportament abuziv".

Mai jos, conţinutul integral al scrisorii publicate pe site-ul www.frf.ro:

Domnului MIRCEA SANDU, Președintele FRF
Nyon, 3 octombrie 2012
Dragă domnule Sandu,
După cum știți, lunea trecută (24 septembrie), peste 30.000 de spectatori prezenți pe Arena Națională din București, au urmărit, alături de milioane de telespectatori, meciul dintre FC Steaua București și FC Rapid București, din cadrul primei Ligi române.
Am fost informați cu privire la serioase incidente de sorginte rasistă, care au avut loc în timpul jocului, multe dintre ele prin intermediul bannerelor și scandărilor care se refereau în cel mai inuman mod la comunitățile Roma.
Am înțeles că actele rasiste au inclus următoarele: 1. Scandări care exprimau ura împotriva țiganilor; 2. Un banner vizibil expus și de dimensiuni considerabile, pe care se putea citi "Respect Eugen Grigore" (am fost informați de oameni de încredere că Eugen Grigore a fost condamnat, ca ucigaș a 24 de Roma, în 1970); 3. Acțiuni provocatoare din partea unor persoane apropiate clubului Steaua înaintea meciului și după încheierea acestuia, incluzându-l pe Gigi Becali, care și-a exprimat încrederea în propria-i echipă prin asocierea adversarului cu Roma, folosind sintagma "s-au înecat înainte de a ajunge la mal". Știm că alți oficiali au fost văzuți luând parte la acest comportament abuziv, atât în momentul când se aflau pe terenul de joc și lângă el, cât și după încheierea partidei. Reiese că, în ultimii ani, multe meciuri dintre cele două echipe au fost marcate de incidente rasiste, numai că interacțiunea pe care am observat-o se află dincolo de orice rivalitate rezonabilă din sportul nostru. Pericolele unor asemenea acte sunt multiple. Țara dumneavoastră va dori să evite deteriorarea reputației sale, care ar putea reieși din imaginea României ca nefăcând parte din comunitatea fotbalului european, și din faptul că UEFA ar fi forțată să ia cele mai severe măsuri împotriva cluburilor românești dacă acestea vor etala asemenea practice în competițiile noastre.
Fotbalul european este conștient de poziția UEFA și a mea personală față de rasismul în fotbal. Partenerii noștri în lupta împotriva discriminării, rețeaua FARE, ne-au informat în legătură cu acțiunea pozitivă pe care deja ați întreprins-o deja în această privință. Noi sprijinim acest demers și vă solicităm să dezvoltați identificarea soluțiilor de combatere a acestei probleme.
Sper că toate cluburile și Liga Profesionistă Română vă vor urma exemplul și că vor privi aceste probleme ca fiind urgente.
Al dumneavoastră sincer,
Michel Platini Președintele UEFA

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite