Scandalul gimnastelor bătute și umilite: prima demisie de la Federație este, culmea, a unei victime
0Mai multe sportive au făcut confesiuni șocante despre metodele abuzive de pregătire de la lotul național de gimnastică ritmică, într-un material realizat de Asociația Română pentru Apărarea Drepturilor Sportivilor „Europa Unită”. Federația a minimalizat scandalul, motivând că se dorește defăimarea acestui sport, în timp ce președinta forului, Irina Deleanu, a spus că niciuna dintre gimnastele care apar în material nu are vreo realizare ca sportivă.
Una dintre cele 5 foste gimnaste care au vorbit despre umilințele la care au fost supuse este Alexandra Piscupescu, culmea, vicepreședinte al Federației Române de Gimnastică Ritmică. Fosta sportivă, acum în vârstă de 30 de ani, și-a anunțat demisia din funcție, în timp ce președintele Irina Deleanu și antrenoarea Maria Gîrbă, care au fost acuzate de abuz verbal și fizic, nu au avut nicio reacție în acest sens.
Alexandra Piscupescu a anunțat că renunța la colaborarea cu FRGR pentru că nu mai există valori comune, iar decizia apare după ce a fost supusă ”amenințărilor, intimidării, izolării, denigrării și discriminării”, probabil după apariția acestui documentar.
Comunicatul fostei sportive
”Sunt Alexandra Piscupescu, Maestru al Sportului, fostă sportivă de performanță cu o experiență de 24 de ani în acest sport, 16 ani de carieră sportivă (2000-2016), arbitru național de 11 ani (2013-2024), arbitru internațional de 7 ani (2017-2024) și antrenor de 10 ani (2015-2025).

De-a lungul carierei mele de gimnastă, am trăit momente de bucurie intensă, dar și clipe grele, care mi-au pus la încercare forța interioară. De fiecare dată, am ales să merg mai departe, ghidată de iubirea profundă pentru acest sport extraordinar.
(...) Performanța sportivă este un drum dificil, pe care fiecare sportiv îl alege cu asumare. Dar există o linie fină între exigență și abuz, iar această graniță trebuie să fie respectată. Cred că este esențial să recunoaștem greșelile, să învățăm din ele și să ne îndreptăm, pentru binele generațiilor viitoare.
La 23 de ani, când am început colaborarea cu FRGR, mi-am dorit să contribui cu tot ce aveam mai bun – timp, resurse, energie și cunoștințe. Am învățat enorm de la colegele mele, dar, pe măsură ce am evoluat, am realizat și ce fel de antrenor și om nu vreau să devin.

(...) În ceea ce privește participarea mea la documentarul despre abuzurile din gimnastică, vreau să clarific un lucru: nu am avut niciodată intenția de a denigra pe cineva. Ceea ce m-a motivat a fost o revoltă față de ceea ce eu personal am considerat ca sunt umilințe nejustificate, care au marcat copilăria și tinerețea mea. Deși eu am depășit momentul și am iertat, mi-a fost greu să asist la perpetuarea unui model de responsabilizare a eșecului exclusiv pe umerii sportivului.
Astăzi, constat cu regret că nu mă mai regăsesc în acest sistem și nu vreau să fiu o unealtă a unui mecanism care nu reflectă valorile în care cred. Din acest motiv, îmi anunț retragerea din funcția de vicepreședinte ales al FRGR. Am ajuns la concluzia că, din această poziție, nu mai pot contribui real la dezvoltarea gimnasticii ritmice. Nu am nevoie de o funcție ca să continui să lupt pentru acest sport. Nu mi-am dorit niciodată să ocup locul altcuiva, așa cum s-a speculat. Unicul meu obiectiv a fost și rămâne progresul gimnasticii ritmice, prin șanse egale și corecte pentru toți.
Atmosferă negativă și distructivă
Diferențele dintre viziunea mea și cea a FRGR au creat o atmosferă negativă și distructivă. Ultimul an a fost extrem de greu pentru mine – am pierdut-o pe mama, pe bunica, am luptat cu o boală pe care am învins-o și, pe lângă toate acestea, am fost supusă amenințărilor, intimidării, izolării, denigrării și discriminării. Nu vreau să mai tolerez astfel de comportamente.
De aceea, aleg să merg mai departe, ghidată de valorile mele și de viziunea pe care o am pentru acest sport. Sunt tristă să văd cât de mulți oameni sunt forțați de împrejurări să joace un rol, să își ascundă adevărul. Le doresc, din suflet, să ajungă și ei la sentimentul de libertate pe care îl trăiesc eu astăzi – libertatea de a te exprima și de a fi autentic.
Cu stima, respect, apreciere și cele mai bune gânduri”, este o parte a mesajului postat de Alexandra Piscupescu pe contul său de Facebook.