Prima semifinală de la Euro 2016 se joacă diseară: Ronaldo, mult sub Bale până acum. Portugalia, parcurs de Dosarele X

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Portughezul Cristiano Ronaldo se stropeste cu apa in timpul meciului cu Statele Unite.pe arena Amazonia din Manaus FOTO Reuters

După 24 de ani, o naţională, Ţara Galilor, a izbutit calificarea în careul de aşi la prima participare la Campionatul European. Pentru lusitani, prezenţa în această fază e o tradiţie tristă. Ne aşteaptă un meci de totul sau nimic, de la ora 22.00 (Pro TV, Dolce Sport).

Ronaldo şi Bale sunt liderii unor naţionale făcute parcă după chipul şi asemănarea lor. Portugalia a practicat până acum un joc crâncen, aducând aminte de starul ei, mereu încruntat.

Ţara Galilor, în schimb, a fost dezinvoltă, alimentată de energia  lui Bale. 

Această diferenţă de exprimare e oarecum explicabilă şi prin trecutul celor două naţionale. 

Ţara Galilor e prima formaţie, după Suedia în 1992, care ajunge în semifinalele Campionatului European la chiar prima participare. Obiectivul galezilor a fost calificarea din faza grupelor. Orice altceva a fost considerat un bonus şi de aici starea generală de euforie în rândul unor fotbalişti care au obţinut mai mult decât au sperat. 

De partea cealaltă, Portugalia are coşmaruri cu prezenţa în semifinalele Europenelor. De patru ori lusitanii au fost la un pas de ultimul act şi doar o dată au şi ajuns acolo. Şi nici măcar atunci aventura lor n-a fost una cu happy-end, Grecia cucerind trofeul în turneul pe care portughezii l-au găzduit în 2004. Iar nervii lui Ronaldo pot fi explicaţi din cauza acestui trecut, dar şi pentru că, la fel ca Messi la naţionala Argentinei, starul portughez trăieşte cu povara de a repeta rezultatele excelente de la nivel de cluburi la prima reprezentativă.

Deocamdată, Bale e peste CR7

Semifinala din această seară, de la Lyon, a fost abordată de presa mondială ca fiind un duel direct între Bale şi Ronaldo, colegi de echipă la Real Madrid. 

Nu se ştie ce va fi diseară, însă cert e că, până acum, galezul a avut un turneu final mult mai reuşit. El ocupă locul 2 – după Dimitri Payet (Franţa) - în topul celor mai buni fotbalişti de la Euro 2016, clasamentul fiind alcătuit pe baza parametrilor stabiliţi de UEFA. În această ierarhie, Ronaldo e abia pe 11.

Bale a contribuit la parcursul echipei sale cu trei goluri, în timp ce Ronaldo a avut două goluri şi două pase decisive în tricoul Portugaliei.

Un parcurs de Dosarele X

Portugalia joacă, la Lyon, pentru un loc în finala Euro 2016, în condiţiile în care echipa pregătită de Fernando Santos n-a câştigat niciun meci din cele cinci disputate până acum în 90 de minute! Lusitanii au ajuns în optimi din postura ocupantei locului 3 în grupa F, după trei remize. Calificarea în faţa Croaţiei a venit cu un gol în minutul 117, iar de Polonia, în sferturi, s-a trecut după loviturile de departajare. 

Teoretic, Portugalia chiar poate ridica trofeul, după finala de la 10 iulie, fără a câştiga vreun meci în timpul regulamentar. Asta dacă şi următoarele două partide vor fi tranşate după prelungiri sau penalty-uri.

Galezii, cei mai mulţi suspendaţi

Per total, patru fotbalişti vor absenta de la echipele lor în cele două semifinale din cauza suspendărilor. Doi dintre ei provin din Ţara Galilor: B. Davies şi Ramsey. Ultimul va fi o pierdere uriaşă, Ramsey fiind, după Bale, cel mai important om al selecţionerului Coleman.

Portugalia n-are niciun suspendat, însă Pepe e incert din cauza unei accidentări şi nu s-a antrenat, luni, alături de colegii săi.

22 de minute a condus Portugalia în cele cinci meciuri disputate până acum la Euro 2016: 19 minute cu Islanda şi trei minute cu Croaţia.  

Echipe probabile

Portugalia: Rui Patrício - Cédric, Pepe, Fonte, Guerreiro - Danilo, João Mário, Adrien Silva, Sanches - Nani, Ronaldo.

Ţara Galilor: Hennessey - Chester, A Williams, Collins - Gunter, Allen, Ledley, J. Williams, Taylor - Bale, Robson-Kanu.

Celelalte semifinale jucate de Portugalia la Campionatele Europene

Euro 1984: Franţa – Portugalia 3-2

Euro 2000: Franţa – Portugalia 2-1

Euro 2004: Portugalia – Olanda 2-1

Euro 2012: Portugalia – Spania 0-0 (2-4 după penalty-uri) 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite