Mihai Stoichiţă: „M-aş întoarce oricând la Steaua“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Lippi“ ne-a acordat primul său interviu despre perioada petrecută în Ghencea şi a admis că speră într-o revenire în viitor. Senin şi destins. Aşa l-am găsit pe Mihai Stoichiţă la Ploieşti, unde tehnicianul a scăpat de furia suporterilor stelişti, dar şi de criticile lui Gigi Becali.

„Adevărul": V-aţi acomodat la Astra?

Mihai Stoichiţă: Normal! M-am acomodat în Kuweit sau Panama, deci aici e floare la ureche.

Cum aţi resimţit şocul trecerii de la Steaua la o echipă mult mai mică?

E o diferenţă mare, în primul rând de imagine. Totuşi, nivelul de investiţii de-aici mă face să cred că la anul ne vom putea bate lejer pentru cupele europene.

Totuşi, n-aţi adus niciun fost stelist la echipă. Se vorbea de Zapata, fraţii Karamyan, Pleşan...

Pe "Rufay" n-aveam de ce să-l aduc, am trei portari la fel de valoroşi ca el, iar cu fraţii Karamyan, Pleşan sau Parpas am tot vorbit, însă plafonul salarial de la Astra nu mi-a permis să-i transfer. Pe ultimul îl vrea şi Dusan Uhrin jr, antrenorul lui de la AEL Limassol, cu orice preţ la echipă. Mă înţelesesem şi cu Petre Marin şi Neaga, dar mirajul Ligii Campionilor i-a făcut să se ducă la Urziceni.

Vă e dor de Steaua?

Tot timpul îmi e dor de Steaua. Mi-a fost şi înainte să revin, îmi este şi acum. E echipa pe care o iubesc cel mai mult.

V-aţi mai întoarce?

De ce, nu? Niciodată să nu spui niciodată. Uitaţi-vă la Emeric Ienei. A revenit la 73 de ani la echipă, la fel cum o mai făcuse de atâtea ori. Sunt în legătură permanentă cu Gigi Becali, dar şi cu restul oamenilor de la club. Am rămas în relaţii bune. Gigi chiar m-a sunat după meciul meu cu Dinamo să vadă ce mai fac. În plus, fac şi eu parte din istoria Stelei, măcar o bucăţică acolo. Am văzut chiar că, prin ţară, sunt încă asociat ca fiind antrenorul din Ghencea. Lumea mă opreşte să-mi ceară autografe, să facă poze cu mine, deci nu am fost chiar atât de urât acolo.

Cum credeţi că veţi fi primit ca adversar pe Ghencea?

Sincer, nu ştiu. Eu n-am fost contestat atât de vehement decât de o mână de suporteri şi aceia mă înjurau pentru asocierea cu Gigi Becali, nu pentru cine sunt eu.

Cum vedeţi această nouă echipă a Stelei? De ce "proiectul Piţurcă" şi nu "proiectul Stoichiţă"?

Pentru că patronul Stelei e mai prieten cu Piţi decât era cu mine, iar asta îi dă mai multă încredere în el. Eu am fost un antrenor de tranziţie, sunt conştient de asta. În ultimii ani, clubul a trecut printr-un proces de transformare şi este posibil ca Piţurcă să se fi înţeles încă de acum un an cu Gigi, iar eu să fi fost doar omul care să facă legătura. Dacă a fost aşa, nu mă deranjează. Am menţinut Steaua la un nivel înalt şi asta cu salarii restante, fără prime şi fără bani de transferuri. Mă bucur că patronul şi-a revenit financiar acum...

Fanii au revenit şi ei alături de echipă...

E un lucru excelent. Parcă toată ţara vrea ca Steaua să câştige titlul. Meciul cu Craiova mi-a amintit de acel Steaua - Oţelul (3-1), la primul meci ca antrenor în Ghencea al lui Lăcătuş. Acelaşi entuziasm a fost adus acum de Piţurcă, Ienei şi restul gloriilor. Dar să vă spun ceva. Acest proiect va ţine cât timp sunt rezultate! Lumea uită repede când nu reuşeşti să învingi.

Regretaţi ceva?

Doar că am ratat titlul. O să râdeţi, dar am fost mai aproape decât cred mulţi. Dacă nu era acel blestemat meci cu Timişoara (3-3), cel mai ciudat din viaţa mea, câştigam campionatul sută la sută!

"Steaua, CFR Cluj, Vaslui şi Dinamose vor bate pentru titlu. Sunt curios ce va face Rapid, care joacă cel mai bun fotbal la ora actuală."

Stoichiţă la Steaua în al doilea mandat

-Perioadă: septembrie 2009 - mai 2010
-În Liga I, a condus Steaua în 28 de etape, reuşind 15 victorii, 7 egaluri şi 6 înfrângeri. Roş-albaştrii au terminat sezonul pe poziţia a patra, după CFR, Urziceni şi FC Vaslui.
-În Europa, Steaua lui Stoichiţă n-a câştigat niciun meci, adunând trei egaluri şi două înfrângeri în grupele Ligii Europa.
-Niciunul dintre jucătorii aduşi de „Lippi" în iarnă (Tall, Parpas, Jelev, fraţii Karamyan, Pepe Moreno) n-a fost păstrat în lot de Piţurcă.
-A fost acuzat de Gigi Becali că le-a acordat o libertate prea mare fotbaliştilor.
-A fost contestat în permanenţă de către suporteri, care l-au poreclit „Slughiţă".

Argăseală, pe post de „fileu"

Argăseală a fost trecut pe linie moartă Foto: Adevărul



Retrogradat în postura de director economic, fostul preşedinte Valeriu Argăseală a rămas doar cu numele în organigrama Stelei, nefiind deloc simpatizat de către Victor Piţurcă. „El e acum pe post de «fileu», trec toate peste el. Probabil n-o să mai reziste mult", ne-au precizat surse din anturajul Stelei. Singurul sprijin al lui Argăseală a rămas Gigi Becali, care vrea să-lpăstreze în club pe motiv că fostul arbitru asistent s-ar pricepe foarte bine la regulamente.

„Argăseală... pe partea economică", a fost banner-ul pe care suporterii i l-au dedicat fostului preşedinte la ultimul meci. „Reducerea rolului pe care îl au în club persoane gen Argăseală e esenţială pentru continuarea reformei", susţin fanii.

Nu numai ultraşii sunt însă supăraţi pe Argăseală, ci şi mulţi dintre foştii săi subalterni. Se pare că ideea lui Gigi Becali de a închide, acum două luni, departamentul marketing, a fost puternic influenţată de către Valeriu Argăseală.

„Fostul preşedinte i-a trimis pe angajaţii din acel sector în concediu pe o perioadă nedeterminată, dar ei apucaseră să-i povestească lui Piţurcă tot ce se întâmplase. Piţi i-a spus patronului că ar fi aberant să închizi un departament care a avut încasări de două milioane de euro într-un an", ne-au povestit sursele noastre.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite