Michael Jordan, sinonimul succesului în sport şi în afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O combinaţie perfectă a mai multor calităţi etalate la timpul şi la locul potrivit, "Air Jordan" a dus baschetul într-o nouă eră Jordan, în accepţiunea majorităţii, este cel mai

O combinaţie perfectă a mai multor calităţi etalate la timpul şi la locul potrivit, "Air Jordan" a dus baschetul într-o nouă eră

Jordan, în accepţiunea majorităţii, este cel mai bun baschetbalist al tuturor timpurilor. El a dat naştere unuia dintre cele mai cunoscute branduri mondiale.

16 aprilie 2003. Philadelphia. O sală întreagă, plină ochi, strigă "We want Mike". La 40 de ani, Michael Jordan se ridică de pe bancă, face câteva mişcări de încălzire şi intră pe teren în uralele a peste 18.000 de oameni, care au închis casa la ultimul meci din sezonul regulat al celor de la 76-ers. Faptul că Allen Iverson îşi ducea echipa în playoff conta mai puţin. Toată lumea venise să vadă ultima reprezentaţie a omului care a reinventat baschetul.

La un moment dat, Jordan s-a îndreptat spre tuşă să repună o minge. A văzut un puşti la marginea terenului şi i-a fluturat părul cu mâna. Puştiul, care nu era atent, a rămas împietrit atunci când a văzut cine se află lângă el. Purta însă un maieu cu numărul 23 al taurilor din Chicago, deşi probabil abia se născuse atunci când Michael câştiga ultimul său titlu cu Bulls, în 1998.

Au trecut mai bine de cinci ani de la ultima prezenţă pe teren a lui MJ. Un sportiv care a câştigat opt medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Beijing şi 14 în total îşi exprimă public dorinţa de a fi ca Michael.

"Sper să învăţ din ceea ce a făcut Jordan pentru baschet şi să aplic şi eu în lumea înotului", spune, în 2008, Michael Phelps, care avea doar 6 ani atunci când Jordan cucerea primul său titlu în NBA, în 1991. Aceasta este moştenirea lăsată de Jordan. Oricine îşi doreşte să fie ca el, fie că l-a văzut, fie că nu.

"E greu, dar e corect"

Pe terenul de sport sau la masa negocierilor Jordan şi-a dorit întotdeauna să fie liderul şi să fie cel mai bun. Dar a aşteptat acest lucru şi de la coechipierii sau partenerii săi. "Marii conducători sunt cei ce conduc prin exemplu.

Nu poţi pretinde respect printr-un titlu sau printr-o funcţie şi să te aştepţi ca oamenii să te urmeze. Dacă şeful pleacă mai devreme vineri, atunci le transmite celorlalţi că sunt liberi să facă la fel. M-am antrenat din greu în fiecare zi pentru că am vrut ca toţi coechipierii mei să-şi dea seama ce pretenţii am de la mine. Dacă îmi luam o zi liberă, ştiam că şi ei vor face la fel", povesteşte Michael Jordan în cartea sa "Călăuzit din interior".

MJ a ales calea "grea, dar corectă", aşa cum spunea antrenorul său din liceu, Clifton Herring, o cale de-a lungul căreia nimic important nu a venit fără muncă. Jordan era aproape tiran când venea vorba de pregătire şi a avut nenumărate conflicte cu coechipierii săi, cărora le cerea să dea totul indiferent dacă era vorba de o banală miuţă.

Tinker Hatfield, unul dintre prietenii săi apropiaţi şi partener la Jordan Brand, povesteşte cum Jordan lupta furibund pentru victorie în orice situaţie şi îşi provoca permanent adversarii. "Coboram în subsolul casei lui, unde juca ping-pong cu Charles Oakley. Parcă era un meci de wrestling, aşa se auzea încă de pe scări. Când am ajuns jos amândoi, erau transfiguraţi de efort", spune Hatfield în cartea menţionată.

Cel mai bun?

Chiar dacă alte legende ale baschetului profesionist nord-american, precum Bill Russell sau Abdul Jabbar, au avut o carieră mai bogată din punctul de vedere al statisticilor sau al trofeelor câştigate, Michael Jordan este, în opinia majorităţii, cel mai mare baschetbalist al tuturor timpurilor.

Această apreciere se datorează în primul rând modului inegalabil de exprimare între cele două panouri, al voinţei nemărginite de a câştiga cu orice preţ şi, nu în ultimul rând, al moştenirii pe care a lăsat-o. Reacţiile celorlalte supervedete din NBA au contribuit din plin la construirea unei imagini de superjucător.

Magic Johnson declara la un moment dat: "Este Michael Jordan, şi apoi suntem noi, toţi ceilalţi", iar Larry Bird a reacţionat memorabil după un meci din playofful anului 1986, spunând: "Cred că azi Dumnezeu s-a deghizat în Michael Jordan". Notorietatea lui Michael Jordan nu a scăzut deloc indiferent că s-a aflat pe teren sau în afara lui.

Printre titluri şi retrageri

După primele trei titluri cucerite între 1991 şi 1993, se retrăgea din lipsă de motivaţie, după cum a declarat însă împins mai mult şi de decesul tatălui său, faţă de care a fost foarte apropiat. După doi ani în care a evoluat în ligi minore de baseball, în semn de respect pentru părintele său, a fost nevoie de doar două cuvinte pentru ca lumea să ia foc: "I'm back".

Primul său meci la revenire, cel cu Indiana Pacers din 18 martie 1995, a realizat cea mai mare audienţă a unui meci din sezonul regulat din 1976 încoace. Au urmat în perioada 1996-1998 alte trei titluri, care au transformat Chicago Bulls în echipa ultimului deceniu din secolul XX, cu 6 titluri câştigate în 10 ani. Jordan spunea din nou adio baschetului în 1998, precizând că se retrage definitiv, în proporţie de 99,9 la sută.

"Întotdeauna există un 0,1 la sută", declara Jordan. Acel 0,1 la sută avea să se transforme în sută la sută în 2001, când Jordan revenea pentru a doua oară pe terenul de baschet, de această dată în echipamentul celor de la Washington Wizards. Eşuând în tentativa de a duce echipa în playoff şi intrând în conflicte dese cu jucătorii mai tineri pe care îi cravaşa fără milă, nemulţumit de prestaţia lor, Jordan avea să se retragă definitiv în 2003.

Top cinci momente Michael Jordan

1982 - Jordan reuşeşte coşul victoriei pentru North Carolina în finala NCAA cu Georgetown când mai erau 18 secunde până la final (foto). "Cred că acea aruncare m-a aşezat pe harta baschetului", avea să spună Jordan la un moment dat.

1986 - Jordan reuşeşte 63 de puncte în meciul de playoff cu Boston Celtics. KC Jones, antrenorul de la Celtics, declara ulterior: "Nu am putut să-l oprim. A fost primul moment în care toţi ceilalţi ne-am gândit la viitor şi ne-a apucat frica". Legendarul Larry Bird avea să meargă şi mai departe. "Dumnezeu s-a deghizat în Michael Jordan", a spus Bird după acel meci.

1987 - Într-un meci banal de sezon regulat în Utah, cu Jazz, Jordan (1,98 m) reuşeşte un slam-dunk peste John Stockton (1,85 m). Un fan din primul rând îi strigă: "Găseşte unul pe măsura ta". Faza imediat următoare - Jordan trânteşte un slam-dunk peste Mel Turpin, un pivot de 2,14 m, iar când revine în apărare îi strigă fanului respectiv: "Ăsta, îndeajuns de mare?"

1991 - Meciul 2 din Finala NBA cu Los Angeles Lakers. Jordan, motivat după pierderea primei partide, reuşeşte 15 aruncări din 18 încercări şi 13 pase decisive şi o fază de neuitat în care schimbă mingea din dreapta în stânga plutind în aer şi apoi înscrie. "A spectacular move by Michael Jordan", a răbufnit Marv Albert, comentatorul partidei pentru NBC, replică rămasă de asemenea celebră.

1998 - Bulls conduc cu 3-2 în Finala NBA cu Utah Jazz. Sunt ultimele secunde ale meciului. Jordan reuşeşte să-i fure mingea lui Karl Malone, iar pe atac înscrie coşul victoriei când mai erau 5,2 secunde rămase de joc. "Nu putea să ne lase să pierdem", avea să spună antrenorul taurilor, Phil Jackson, despre ceea ce a rămas în istorie drept "ultima aruncare".

Printre cei mai bogaţi

La cinci ani de la retragerea sa definitivă de pe terenul de baschet, Michael Jordan (foto) se află în continuare în topurile celor mai bine plătiţi sportivi. Anul trecut el a realizat 45 milioane de dolari, venituri provenite din contractele publicitare. Majoritatea provin din vânzarea produselor Jordan Brand, marcă ce a avut anul trecut vânzări de 800 milioane de dolari.

Divorţ de 160 milioane de dolari

În 2007, Michael Jordan a divorţat de soţia sa, Juanita, după 17 ani de mariaj. Cei doi s-au despărţit pe cale amiabilă iar Juanita a primit o recompensă pe măsura celebrităţii soţului său: 160 milioane de dolari. Cei doi au împreună trei copii, doi băieţi, Jeffrey şi Marcus şi o fată, Jasmine.

Despărţirea celor doi este considerată cea mai scumpă din istoria Statelor Unite, înaintea unor vedete ca Neil Diamond sau Steven Spielberg. În lume însă este depăşită de cea a lui Roman Abramovici de soţia sa, Irina. Cazurile sunt similare, Juanita Jordan primind, la fel ca şi Irina Abramovici, proprietăţi luxoase, precum cea din Illinois (foto).

30,1 puncte pe meci reprezintă media reuşită de Michael Jordan în carieră, cea mai mare a unui jucător în istoria NBA

Marii conducători sunt cei ce conduc prin exemplu. Nu poţi pretinde respect doar printr-un titlu sau printr-o funcţie.
Michael Jordan, fost baschetbalist

Sport

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite