INFOGRAFIE Raţ e premiantul sezonului Vezi ce au făcut toţi fotbaliştii români care joacă în străinătate, în 2012-2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Răzvan Raţ s-a despărţit de Şahtior Doneţk cu trei trofee luate în ultimul sezon petrecut în Ucraina. În total are 16, în zece ani jucaţi sub tricoul „minerilor“.

Dacă Raţ a câştigat supercupa, campionatul şi cupa în 2012-2013, Mirel Rădoi a ratat doar cupa Emiratelor Arabe Unite. Fostul stelist este unul dintre cei patru români care au cucerit titlul în sezonul recent încheiat. Au mai făcut-o Cosmin Moţi, în Bulgaria, şi Mihai Nicorec, în Ungaria, cu menţiunea că ultimul a avut apariţii sporadic în echipa lui, Gyor. La nivel de antrenori, laureaţi nu sunt doar Mircea Lucescu şi Cosmin Olăroiu, care i-au avut în subordine pe Răzvan Raţ şi Mirel Rădoi. Două titluri „româneşti“ vin tot din Orientul apropiat. Ion Marin a triumfat în Kuweit, iar Florin Motroc în Iordania.

Trei câştigători de cupă

La fel ca la titluri obţinute în străinătate, 2012-2013 a avut patru laureaţi şi patru câştigători de cupă.  Unul a fost Raţ, iar ceilalţi Radu Ştefan, Romeo Surdu şi Dorin Goga. Radu Ştefan a avut parte de o finală a Cupei Italiei, cu un adversar din România. Lazio a învins pe AS Roma, a cărei poartă a fost apărată de Bogdan Lobonţ. Şi Romeo Surdu a avut parte de o finală specială. În Cupa Ciprului, fostul rapidist a marcat un gol în partida Apollon Limassol – AEL Limassol, terminată cu victoria primeia cu 2-1. Inedită a fost şi situaţia lui Dorin Goga. El a cucerit Cupa Israelului la penaltyuri, dar a retrogradat din prima ligă, terminând pe ultimul loc cu Hapoel Ramat Gan. Şansa de a cuceri Cupa a avut-o şi Alexandru Maxim, dar echipa sa, VfB Stuttgart a fost învinsă în finala Cupei Germaniei de Bayern Munchen, cu 3-2.

Nicoliţă şi Pantilimon, medaliaţi fără glorie

Între laureaţii sezonului trecut se numără şi doi fotbalişti care n-au avut nicio contribuţie la trofeele cucerite de echipele lor. Saint Etienne, echipă pentru care Nicoliţă a jucat extrem de puţin în ultimul an, e noua deţinătoare a Cupei Ligii Franţei, iar Costel Pantilimon a fost, ca de obicei, rezervă la Manchester City, câştigătoarea Supercupei Angliei. Ei au şanse destul de mici de a mai continua la echipele la care sunt legitimaţi şi în sezonul viitor, dar dacă nu-şi găsesc echipe la care să plece vor rămâne tot acolo, fiind sub contract.

Retrogradaţii şi “specialii”

Nu doar Goga a picat în liga secundă. A retrogradat şi Cristi Săpunaru, stranierul cu cele mai multe minute jucate în sezonul abia încheiat, 2555. Fundaşul nu va mai continua însă la Zaragoza, cu care i-a expirat contractul în această vară şi e dorit mai nou în Serie A, la Verona. Un alt codaş a fost Florin Lovin, care a căzut cu Mattersburg în divizia secundă din Austria, după ce a încheiat sezonul pe ultimul loc, 10.
Există şi câţiva români care n-au intrat în analiză, din cauza faptului că evoluează în campionate desfăşurate într-o altă perioadă decât calendarul european. E cazul atacanţilor Marius Niculae (32 de ani, Shandong Luneng) şi Cristi Dănălache (30 de ani, Jiangsu Sainty), care joacă în China, unde sezonul 2013 a început în martie şi se încheie în noiembrie. Şi Costin Curelea (28 de ani), împrumutat de Sportul la Dinamo Minsk este în aceeaşi oală. În Belarus, campionatul debutează tot în martie, dar se încheie în septembrie.
La „cazurile speciale“ intră şi Florin Cernat (33 de ani), un jucător care a schimbat echipele în sezonul 2012-2013. Mijlocaşul român a evoluat în tur la Karabukspor, pe prima scenă din Turcia, apoi a jucat în retur la Rizespor, în liga secundă. Cernat va evolua însă în sezonul următor în prima divizie, pentru că echipa sa a promovat.

Cele mai multe minute jucate

1.Cristi Săpunaru Zaragoza 2555
2.Claudiu Keşeru Angers  2507
3. Adrian Piţ  Khazar Lankaran 2443
4. Bogdan Stancu Orduspor 2402
5. Adrian Scarlatache Khazar Lankaran 2339

Cele mai multe goluri marcate

1.Claudiu Keşeru 17
2. Adrian Mutu 11
3. Bogdan Stancu 10
4. Florin Cernat 9
5. Marius Pena 6

Cele mai multe meciuri jucate

1.Gabriel Torje Granada 34
2. Claudiu Keşeru Angers 32
3.Florin Lovin Mattersburg 32
4.Bogdan Stancu Orduspor 30
5.Cristi Săpunaru Zaragoza 29

 Click sus pe butonul infografie pentru a vedea tabelul cu evoluţiile jucătorilor români

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite